Is het einde in zicht voor Marktplaats nu de belasting verkopen gaat checken?

De EU heeft afgesproken dat onlineplatforms zoals Vinted en Marktplaats de verkoopgegevens van aangeboden spullen van vorig jaar verstrekken. Bij het verkopen vanaf 30 items of voor een hoger bedrag dan €2000 komt vanaf nu in beeld bij de Belastingdienst. Is dit het einde van platforms zoals Marktplaats?

Een beetje of een boel euro's bijverdienen? (@8photo on Freepik)
Een beetje of een boel euro's bijverdiend? (@8photo on Freepik)

Sinds vorig jaar zijn namelijk Europese regels van kracht, kortweg DAC7 geheten, die verkoopsites verplichten om deze verkoopgegevens door te geven aan de fiscus omdat de grens tussen particuliere en professionele verkopers volgens de EU te vaag is geworden. Dat gebeurt woensdag 31 januari voor het eerst, met de data over 2023.

Volgens de Belastingdienst hoeft iemand die "alleen hobbymatig of in de privésfeer" spullen online verkoopt, hierover geen btw of inkomstenbelasting te betalen. Echter, als iemand dit op grotere schaal doet met als doel winst te maken en deze winst ook verwacht, wordt het volgens de Belastingdienst niet meer als een hobby beschouwd, maar als pure handel.

De informatie die verkoopsites gaan doorgeven, worden door de Belastingdienst vergeleken met de belastingaangifte. Dat gaat via "een aantal geautomatiseerde controles", aldus de fiscus. Als dit uitwijst dat een aangifte niet juist is, kan dit nader onderzocht worden. Wie normaliter geen aangifte hoeft in te vullen, zou een schrijven kunnen krijgen van de belastingdienst om alsnog aangifte te doen.

Volgens Marktplaats en Vinted zullen de meeste verkopers zich geen zorgen hoeven maken. Wel zullen ze zelf contact op  nemen met verkopers die onder de Europese regels zullen vallen om bepaalde persoonsgegevens door te geven. Dat is een verplichting. Wie dat niet doet , zal bij Vinted worden geblokkeerd. Bij Marktplaats zal het in dat geval niet meer mogelijk zijn om geld te ontvangen via het platform, ook bij een lopende transactie.

Marktplaats pleit al langer voor heldere voorlichting over wanneer een verkoper wel of geen belasting af moet dragen, ze zijn hier over in gesprek met onder meer de Belastingdienst, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Consumentenbond.

1037 stemmen , laatste: 17-03-2024, 21:43