Steun en kritiek op harde taal Cohen
De harde woorden die de Amsterdamse burgemeester Job Cohen giseren sprak aan het adres van met name Marokkaanse belagers van hulpverleners, is over het algemeen in goede aarde gevallen, zo schrijft het Parool vandaag. ''Het zijn veel van onze Marokkaanse jongens die dit doen. Het is absoluut schandelijk wat hier is gebeurd; het gaat alle perken te buiten. Je blijft met je poten van het personeel van de overheid af'', zo zei Cohen gistermiddag na overleg met het Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA).
Cohens felste kritikaster, oud -Amsterdams politieman en huidig PVV-Kamerlid Hero Brinkman, is opgetogen over de harde taal: ''Het lijkt wel hij of hij het licht heeft gezien. Hij blijft natuurlijk de slechtste burgemeester van Nederland, maar ook zijn optreden bij Feyenoord-PSV vond ik een strakke actie''. De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, Judith Sargentini, is wat terughoudender, maar schaart zich wel achter Cohen. ''Ik snap het wel, maar ik vind het moeilijk. Er heerst bij deze jongens een groot wantrouwen ten opzichte van de overheid. Dat is niet zomaar op te lossen''.
De stadsdeelvoorzitter van Geuzenveld-Slotermeer, Robin de Bood, heeft evenwel kanttekeningen: ''Ook de 'asociale Nederlander' maakt zich schuldig aan agressie. Er is hier veel Marokkaanse jeugd, dus het is niet zo raar. Bij de straatcultuur schijnt een harde opstelling te horen. Overheidspersoneel moet zich daartegen 'wapenen' en niet elke bedreiging letterlijk nemen''. Stadsdeelbestuurder Fouad Sidali van Bos en Lommer is het wel weer volmondig eens met Cohen. ''De Marokkaanse gemeenschap weet het wel, maar heeft soms een duwtje in de rug nodig''. Hij is bang dat ''dit soort gedrag'' anders een hype wordt en zal overwaaien naar zijn stadsdeel.
Marokkanen vinden zaak overdreven
Vanochtend berichtte FOK! nog over ambulanceverpleegkundige Driekes van der Weert die zijn visie gaf over het incident van woensdagavond in Amsterdam-West waar na een steekpartij, waarbij een 15-jarige Marokkaanse jongen ernstig gewond raakte, te hulp geschoten ambulancepersoneel werd bedreigd. ''Je komt aan ons broertje. Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood'', zou er naar de hulpverleners geroepen zijn.
De Marokkaanse jongeren die erbij aanwezig waren, zeggen vandaag in het Parool dat de zaak echter schromelijk wordt overdreven. Abdullah, de twintigjarige broer van de neergestoken 15-jarige Salah, raakte volgens hun in paniek toen hij zijn broer, helemaal onder het bloed, op de grond zag liggen. ''Abdullah wilde naar zijn broer toe maar hij werd door een van de mannen van de ambulance tegengehouden. Hij reageerde heel emotioneel''. Volgens hun was er geen sprake van echte bedreiging van ambulancepersoneel.
Het hele verhaal van de Marokkaanse jongens kun je hier lezen.