NAVO waarschuwt: escalatie door Noord-Koreaanse bemoeienis oorlog Oekrane

De Oekraïense president Zelensky heeft de militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea omschreven als een nieuwe escalatie in de agressieoorlog van Moskou tegen zijn land. “We moeten reageren en tegenmaatregelen nemen. We mogen niet toestaan dat het kwaad blijft groeien”, zei Zelensky in zijn avondvideoboodschap die in Kiev werd uitgezonden.

Update 11.15 uur: NAVO-secretaris-generaal Rutte heeft zijn bezorgdheid geuit over berichten dat Noord-Korea troepen naar Oekraïne stuurt om namens Rusland te vechten. Dit zou het conflict doen escaleren, schreef Rutte op X na een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Yoon. De NAVO onderzoekt momenteel berichtgeving over inzet door Rusland van Noord-Koreaanse soldaten in de oorlog met Oekraïne. 

Eerdere berichtgeving: “Als de wereld nu zwijgt en we aan de frontlinie net zo vaak worden geconfronteerd met Noord-Koreaanse soldaten als met drones, zal dat niemand ter wereld ten goede komen en zal het deze oorlog alleen maar langer laten duren.”

Moskou verwerpt al dagen berichten uit Zuid-Korea en Oekraïne, die zich onder meer baseren op satellietbeelden, over de uitzending van maar liefst 12.000 soldaten van Noord-Korea naar Rusland. Er is ook geen bevestiging gegeven door de NAVO of de VS dat Noord-Korea soldaten naar Rusland stuurt.

Rusland en Noord-Korea zijn het niet alleen eens geworden over nauwe militaire samenwerking, maar ook over hulp bij aanvallen van buitenaf. Daarom zouden Noord-Koreaanse soldaten kunnen worden ingezet bij de verdediging van de Russische Koersk-regio, waar Oekraïne is binnengevallen. Kiev heeft sinds begin augustus tientallen locaties in het Koersk-gebied bezet.

Zelensky sprak van een ‘slechte alliantie’ en een ‘gevaarlijke samenwerking’ tussen Rusland en Noord-Korea. “Zodra Noord-Korea de tactieken van de moderne oorlogsvoering onder de knie krijgt, zal de instabiliteit en de dreiging aanzienlijk toenemen”, benadrukte hij.

De bondgenoten van Oekraïne moeten volgens hem een antwoord paraat hebben, want een andere staat neemt nu deel aan de oorlog en dit wordt een nieuwe bedreiging. Tot nu toe heeft Poetin voornamelijk vertrouwd op buurland Wit-Rusland als uitvalbasis voor zijn inval in Oekraïne.  

De oorlog moet op een rechtvaardige manier en zo snel mogelijk worden beëindigd, zei Zelensky. Oekraïne verdedigt zichzelf al bijna duizend dagen met behulp van westerse militaire hulp tegen de Russische agressieoorlog.