FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 oktober 2024

'De kromme Amerikaanse democratie'

De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen bizar, dit lijken geen ‘normale’ verkiezingen te zijn. Maar, waren er ooit normale verkiezingen dan? 

NOSop3 duikt in het Amerikaanse kiessysteem en het voor ons 'vreemde' concept van The Winner Takes It All. Ook wordt er teruggekeken op de chaos van vier jaar geleden en wat dat kan betekenen voor de komende verkiezingen op 5 november a.s. . Een inkijkje in de kromme Amerikaanse democratie. 

00:00 Intro

01:29 Het Amerikaanse kiessysteem

06:03 Swing States

10:07 Hoe één stem de uitslag kan bepalen

13:40 Hoe democratisch is de VS nog?

16:37 De verkiezingen in november 

19:31 Outro

Trump bakt ze bruin bij McDonald's

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump voerde campagne in een filiaal van fastfoodrestaurant McDonald's – de actie is een sneer naar zijn Democratische rivaal Kamala Harris. "Ik wilde dit mijn hele leven al doen. En nu doe ik het", zei de 78-jarige vóór zijn korte bezoek aan een filiaal in Feasterville-Trevose, Pennsylvania.

Bij aankomst trok Trump zijn jas uit en deed een schort aan. Vervolgens ging hij naar de keuken en kreeg de friteuse te zien, gebakken aardappelreepjes en vulde ten slotte een zakje met frietjes. Vervolgens stond hij voor het raam van de drive-through van het restaurant, deelde een bestelling uit en liet zich op de foto zetten. 

Harris zei tijdens de campagne dat ze tijdens haar studie in een zomer bij de fastfoodketen werkte. Het campagneteam van de Democraat zegt dat Harris in de zomer van 1983 werkzaam was in Alameda, Californië. Trump beweert al weken dat Harris dit verzonnen heeft, maar kan daar geen bewijs voor leveren. De New York Times schrijft dat McDonald's vragen van de media over de kwestie negeerde. De krant zei dat het sprak met een jeugdvriend van Harris, die zich herinnerde dat de huidige Amerikaanse vice-president bij de keten werkte.

Een deel van de politieke strategie van Trump is het verspreiden van complottheorieën en het zaaien van twijfel onder de bevolking. Tot op de dag van vandaag liegt de Republikein over de presidentsverkiezingen van 2020 en beweert hij dat kiezersfraude hem van de overwinning heeft gehouden. Trump was een van de meest prominente verspreiders van de complottheorie dat voormalig president Barack Obama in Kenia was geboren en daarom geen Amerikaanse president had mogen worden. Obama, de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, werd geboren in de Amerikaanse staat Hawaï.

Trumps bezoek aan het fastfoodrestaurant was een enorm mediaspektakel. De Republikein vertelde de aanwezige journalisten dat hij inmiddels een kwartier langer bij McDonald's had gewerkt dan Harris. Toen hem werd gevraagd naar de 60e verjaardag van de Democraat, zei Trump: "Gefeliciteerd Kamala. (...) Ik denk dat ik haar wat bloemen geef, misschien een paar frietjes."

De miljardair presenteert zichzelf in de verkiezingscampagne als vertegenwoordiger van het gewone volk. Hij werd geboren in New York City, als zoon van een vastgoedmagnaat, en ging na zijn studie zaken doen. Voor de presidentsverkiezingen op 5 november wordt een nek-aan-nekrace voorspeld tussen hem en Harris.

Zelensky eist reactie van het Westen op betrokkenheid Noord-Korea

De Oekraïense president Zelensky heeft de militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea omschreven als een nieuwe escalatie in de agressieoorlog van Moskou tegen zijn land. “We moeten reageren en tegenmaatregelen nemen. We mogen niet toestaan dat het kwaad blijft groeien”, zei Zelensky in zijn avondvideoboodschap die in Kiev werd uitgezonden.

“Als de wereld nu zwijgt en we aan de frontlinie net zo vaak worden geconfronteerd met Noord-Koreaanse soldaten als met drones, zal dat niemand ter wereld ten goede komen en zal het deze oorlog alleen maar langer laten duren.”

Moskou verwerpt al dagen berichten uit Zuid-Korea en Oekraïne, die zich onder meer baseren op satellietbeelden, over de uitzending van maar liefst 12.000 soldaten van Noord-Korea naar Rusland. Er is ook geen bevestiging gegeven door de NAVO of de VS dat Noord-Korea soldaten naar Rusland stuurt.

Rusland en Noord-Korea zijn het niet alleen eens geworden over nauwe militaire samenwerking, maar ook over hulp bij aanvallen van buitenaf. Daarom zouden Noord-Koreaanse soldaten kunnen worden ingezet bij de verdediging van de Russische Koersk-regio, waar Oekraïne is binnengevallen. Kiev heeft sinds begin augustus tientallen locaties in het Koersk-gebied bezet.

Zelensky sprak van een ‘slechte alliantie’ en een ‘gevaarlijke samenwerking’ tussen Rusland en Noord-Korea. “Zodra Noord-Korea de tactieken van de moderne oorlogsvoering onder de knie krijgt, zal de instabiliteit en de dreiging aanzienlijk toenemen”, benadrukte hij.

De bondgenoten van Oekraïne moeten volgens hem een antwoord paraat hebben, want een andere staat neemt nu deel aan de oorlog en dit wordt een nieuwe bedreiging. Tot nu toe heeft Poetin voornamelijk vertrouwd op buurland Wit-Rusland als uitvalbasis voor zijn inval in Oekraïne.  

De oorlog moet op een rechtvaardige manier en zo snel mogelijk worden beëindigd, zei Zelensky. Oekraïne verdedigt zichzelf al bijna duizend dagen met behulp van westerse militaire hulp tegen de Russische agressieoorlog.

Israëlische minister Katz beveelt juridische stappen tegen Macron

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz heeft opdracht gegeven juridische stappen te ondernemen tegen de Franse president Emmanuel Macron. Dat maakt het ministerie in Jeruzalem bekend.

De reden hiervoor is het verbod voor Israëlische bedrijven om deel te nemen aan een militaire en marinebeurs in Parijs. De directie van de vakbeurs Euronaval maakte vorige week bekend dat de Franse regering opdracht had gegeven om geen Israëlische stands op de beurs toe te laten. Zeven bedrijven worden door het besluit getroffen. De beurs wordt van 4 tot en met 7 november in Parijs gehouden. 

Halfjaar cel voor man die supermarktklant in borst en arm stak

Een 37-jarige man is deze week veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het neersteken van een andere man in de Albert Heijn aan de Wibautstraat in Oost. Het slachtoffer werd in zijn borst en arm geraakt. Zo meldt AT5. 

De steekpartij, die eind juni plaatsvond, was door een bewakingscamera van de supermarkt gefilmd. Op de beelden was te zien dat de dader en het slachtoffer al enige tijd ruzie met elkaar hadden. Het slachtoffer pakte een ijzeren mandjeshouder en sloeg daarmee.

Relatief beperkt

Terwijl hij door een beveiliger werd vastgepakt, ging de andere man naar buiten en pakte hij daar een mes uit zijn schoen of broekspijp. Hij rende daarna naar binnen en pakte de man die hem even daar had geslagen vast met zijn linkerhand, terwijl hij met zijn rechterhand begon te steken. Dat lukte een keer, een medewerker hield hem daarna tegen en het slachtoffer van de steekpartij kon daardoor vluchten met 'relatief beperkt letsel'.

"Het is niet aan het handelen van verdachte te danken dat aangever niet nog ernstiger letsel heeft opgelopen", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat de steekpartij midden op de dag in een supermarkt heeft plaatsgevonden, waar het winkelend publiek, maar ook de medewerkers, werden geconfronteerd met een zeer onveilige situatie en ernstig geweld."

Licht verstandelijk beperkt

De dader van de steekpartij is onderzocht door een psycholoog en psychiater. Zij concluderen dat bij hem 'al lange tijd sprake is van disfunctioneren op meerdere functies en leefgebieden'. Zo heeft de man een IQ van 75 en is hij licht verstandelijk beperkt. Ook heeft hij al jaren een achterdochtige houding. "Op momenten van stress en/of overzichtsverlies kan de achterdocht toenemen en kan de realiteitstoetsing verstoord raken", vat de rechtbank samen. Hij is daarmee verminderd toerekeningsvatbaar.

Volgens de rechtbank gaat het om poging tot doodslag met een mes. Normaal gesproken wordt daarvoor een jaar gevangenisstraf opgelegd, maar omdat de dader een 'kwetsbare man' is wordt er nu gekozen voor een halfjaar. Hij heeft al drie maanden in voorarrest gezeten en moet dus nog drie maanden de gevangenis in, maar kan hierdoor wel zijn woonplek en woonbegeleiding behouden. Volgens de rechtbank is dat 'van groot belang'.

ME maakt einde aan illegale Car-meeting op Industrieterrein Hazeldonk

Zaterdagavond moest de ME in actie komen om een grote ordeverstoring op Industrieterrein Hazeldonk langs de A16 te kunnen beëindigen. Zo’n 500 personen hadden zich daar met auto’s verzameld om illegale straatraces te houden.

De politie in Breda kreeg in de loop van de avond signalen dat de Belgische politie in België een illegale Car-meeting had beëindigd en dat deze personen nu op weg zouden zijn naar de grensovergang Hazeldonk langs de A16. Als agenten daar een kijkje gaan nemen zien ze inderdaad dat het terrein langzaam maar zeker gevuld wordt met honderden auto’s voorzien van kentekens uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Verschillende auto's maken zogenaamde ‘Burg-outs’ op het asfalt. Wanneer ook duidelijk wordt dat men zich aan het voorbereiden is voor straatraces, sommeren de agenten de aanwezigen via hun geluidsinstallatie om te vertrekken. Gezien het aantal aanwezige personen, dat op meer dan 500 wordt geschat, heeft dit echter geen enkel effect. Ook wordt er vuurwerk naar de agenten gegooid.

Onder druk van deze dreigende escalatie worden meerdere politie-eenheden en toezichthouders ter plaatse gedirigeerd. Enkele daarvan zetten samen met Rijkswaterstaat de toegang van het terrein dicht zodat er niet nog meer auto kunnen verzamelen. Andere eenheden vorderen de aanwezigen nogmaals om te vertrekken. Ondertussen wordt er echter volop met vuurwerk gegooid en zijn de straatraces in volle gang. Daarom wordt rond 00. 30 uur besloten de ME in te zetten. Als die het terrein op komen rijden vertrekken een aantal auto’s vrijwillig. De overgebleven harde kern van zo’n 200 man kan uiteindelijk door de ME zonder geweld van het terrein worden gedreven.

Fun met Funda #311: micro studio in metropool

Size doesn't matter? Als jij je daar in kunt vinden, dan moet je misschien maar eens in Rotterdam gaan kijken. Daar is een studio te koop van maarliefst 19m2!!!

Deze studio, nauwelijks groter dan deze garagebox, is voorzien van badkamer, keukentje, en woonslaapkamer. En dat is het dan ook eigenlijk wel.

Geen balkon, alleen een gezamenlijke tuin. Je fiets kun je in de gezamenlijke fietsenstalling kwijt. Je hebt ook geen ruimte voor een eigen wasmachine, dus kun je gebruik maken van een gezamenlijke wasruimte.

Dankzij onder andere dubbelglas en zonnepanelen heeft het wel een mooi energielabel: A. En de ligging is hartje centrum, op een steenworp afstand van Rotterdam Centraal.

En is de prijs van dit micro appartement dan ook klein? Nou nee, als iets van klein naar micro gaat, dan wordt het opeens toch best wel weer duur. Met een vraagprijs van €175.000,- hebben we het hier over bijna €10k per vierkante meter.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1416
special
VrijMiBabes #232 (not very sfw!)
review
Until Dawn
special
Random Pics van de Dag #1415
special
Random Pics van de Dag #1414
special
Random Pics van de Dag #1413
©FOK.nl e.a.