Iraanse aanval met ballistische raketten verwacht

De Verenigde Staten waarschuwen voor een op handen zijnde ballistische raketaanval van Iran op Israël. Dit melden een Israëlische bronnen. De verwachting is dat de aanval op korte termijn zal plaatsvinden.

De Amerikaanse regering verwacht dat de mogelijke aanval van Iran op Israël vergelijkbaar zal zijn met de aanval in april van dit jaar. Destijds lanceerde Iran een golf van drones en raketten richting Israël als vergelding voor een vermoedelijke Israëlische aanval op een Iraans diplomatiek complex in Syrië. Bij die aanval werden meer dan 300 projectielen, waaronder ongeveer 170 drones en meer dan 120 ballistische raketten, richting Israël afgevuurd, waarvan het overgrote deel werd onderschept door de Israëlische luchtverdedigingssystemen en bondgenoten.

De VS heeft verklaard klaar te staan om Israël te helpen bij het onderscheppen van elke aanval die Iran richting het land stuurt, vergelijkbaar met de manier waarop het in april steun verleende. Hoewel de omvang van de verwachte aanval van Iran deze keer nog onduidelijk is, waarschuwde de VS dat een directe militaire aanval door Iran op Israël ‘ernstige gevolgen’ voor Iran zal hebben.

Eerder op dinsdag meldde het Israëlische leger dat het nog geen luchtbedreiging vanuit Iran had geïdentificeerd. Premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische bevolking opgeroepen om eenheid te tonen en de aanwijzingen van de hulpdiensten op te volgen.

Ondertussen heeft de Amerikaanse ambassade in Israël alle Amerikaanse overheidsmedewerkers en hun familieleden geïnstrueerd om voorlopig binnen te blijven vanwege de ‘huidige veiligheidssituatie’. In deze waarschuwing, die niet expliciet verwijst naar de dreiging van een Iraanse aanval, wordt aangegeven dat iedereen rekening moet houden met de huidige omstandigheden bij het maken van hun eigen veiligheidsplannen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het onder de ‘no double standard policy’ verplicht om dezelfde informatie die aan Amerikaanse overheidsmedewerkers wordt verstrekt, ook te delen met Amerikaanse burgers in het betreffende land als de onderliggende dreiging voor beide groepen geldt.

Hoewel het Israëlische leger nog geen directe dreiging vanuit Iran ziet, zei een woordvoerder van de Israëlische Defensiemacht (IDF), Daniel Hagari, dat men op de hoogste staat van paraatheid is. "Op dit moment ziet Israël geen directe dreiging vanuit Iran," verklaarde Hagari dinsdag, maar benadrukte dat Israël "op piekalarm is, zowel offensief als defensief."

In een korte videoboodschap zei Hagari dat Israëlische militaire vliegtuigen momenteel de lucht afspeuren op zoek naar eventuele dreigingen vanuit Iran. Hij waarschuwde verder dat elke aanval op Israël ‘gevolgen zal hebben.’