Hezbollah zet strijd tegen Israël voort, Hamasleider gedood, grondoffensief op komst

Voor het eerst sinds de moord op Hezbollah-leider Nasrallah in Libanon heeft het hoofd van de islamistische militie van zich laten horen en opnieuw bevestigd dat ze de strijd aangaan tegen Israël. "We weten dat de strijd lang kan duren en we zijn voorbereid op allerlei scenario's," zei plaatsvervangend Hezbollah-leider Kassim in een televisietoespraak. Hij zei niet wie Hezbollah zou gaan leiden. Ondertussen komt de humanitaire nood in Libanon tot een hoogtepunt.

Volgens interim-premier Mikati is Libanon bereid een VN-resolutie uit 2007 uit te voeren en hiervoor troepen naar het zuiden van het land te sturen. Libanese media berichten hierover. De resolutie is nooit ten uitvoer gebracht, en schrijft een wapenstilstand voor en definieert een bufferzone in Zuid-Libanon. Volgens de resolutie moeten milities van de terreurgroep Hezbollah zich terugtrekken en zich dus verwijderen van de grens met Israël. In ruil daarvoor moet het Libanese leger in het zuiden worden gestationeerd. 

De Israëlische minister van Defensie Galant zinspeelt nu op een mogelijke grondoperatie in Libanon. Het doden van Nasrallah was een belangrijke stap, maar niet ons einddoel, zei Galant tijdens een bezoek aan de noordgrens. "We zullen al onze capaciteiten inzetten." Het doel is nog steeds om de terugkeer van 60.000 Israëli's  mogelijk te maken die maandenlang uit gebieden langs de grens zijn verdreven door aanvallen van Hezbollah.

Leider van Hamas gedood in Libanon
Het Israëlische leger heeft vandaag een leider van de islamistische Hamas in Libanon gedood. Fatah Sharif Abu al-Amin werd samen met andere familieleden gedood in zijn huis in de buurt van Tyrus. Hij was de leider van Hamas in Libanon.

VN: al 100.000 mensen uit Libanon naar Syrië gevlucht
Volgens de VN zijn sinds het begin van de massale Israëlische luchtaanvallen in Libanon al ongeveer 100.000 mensen naar Syrië gevlucht. 60% hiervan zijn Syriërs die in het verleden hun toevlucht hadden gezocht in Libanon, 40% hiervan zijn Libanezen, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève. Na de bomaanslagen van vrijdag verdubbelde het aantal vluchtelingen bij de noordwestelijke grensovergang richting Homs in Syrië. De meeste mensen vluchten echter via de grensovergang ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Beiroet richting Damascus.

Libanon vraagt om DNA-monsters
Ondertussen is in Libanon aan familieleden van vermiste personen gevraagd om DNA-monsters te leveren na de Israëlische luchtaanvallen. Deze kunnen dan vergeleken worden met nog niet geïdentificeerde lichamen, aldus de Libanese binnenlandse inlichtingendienst. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er in iets minder dan twee weken meer dan 1.000 mensen gedood bij de Israëlische luchtaanvallen op grote delen van het land.

-