Bol met overmacht naar EK-goud op 400m horden, brons Peeters; zilver Van Es en drama mannen

In het Italiaanse Rome is dinsdag alweer de voorlaatste dag afgewerkt van het Europees kampioenschap atletiek. Dat werd een mooie dag voor Nederland in de breedte, hoewel er ook een teleurstelling te verwerken was voor de estafettemannen.

400m horden vrouwen, finale
Wat Nederland betreft natuurlijk het hoogtepunt van de dag en dat bleek bepaald niet onterecht: topfavoriete Femke Bol maakte haar rol meer dan waar en in 52,49 seconden - een verbetering van haar eigen kampioenschapsrecord van twee jaar geleden - snelde ze naar het goud. Op ruime afstand was het zilver in 54,23 seconden voor Louise Maraval uit Frankrijk, voor de knappe bronzen medaille voor de tweede Nederlandse, Cathelijn Peeters (54,37).

400m horden mannen, finale
Karsten Warholm was bij de mannen de grote favoriet, hoewel de Noor het iets lastiger had. Echt in de problemen kwam hij dan weer niet: in 46,98 seconden verbrak ook hij zijn twee jaar oude kampioenschapsrecord voor goud. Met een Italiaans record van 47,50 seconden snelde Alessandro Sibilio naar het zilver, voor Carl Bengström, die met 47,94 een nieuw Zweeds record liep. Nick Smidt begon goed, maar zakte weg naar de achtste en laatste plek in 49,43 seconden.

10.000m vrouwen, finale
Al snel ontstond een kopgroep van negen vrouwen, waaronder Diane van Es, die beetje bij beetje ook uit begon te dunnen. Van Es hield keurig stand en richting de slotfase waren er nog maar drie vrouwen over: Van Es, de Italiaanse Nadia Battocletti en de Britse Megan Keith. Laatstgenoemde moest er ook af en pakte in 31:04,77 minuten brons, Battocletti ging er vandoor en pakte de overwinning in een Italiaans record van 30:51,32 minuten. Voor Van Es was er met een persoonlijk record van 30:57,24 minuten zeer fraai zilver, Jasmijn Lau werd met een PR van 32:15,91 zevende, Silke Jonkman finishte als dertiende (32:38,73) en Veerle Bakker werd achttiende in 33:07,14 - Jennifer Gulikers finishte niet.

Tienkamp mannen
Johannes Erm kende een geweldige tienkamp en scoorde op bijna alle onderdelen beter dan hij in zijn beste tienkamp deed. Met 8484 punten pakte hij vorig jaar zijn beste score ooit, maar in Rome ging hij er zéér ver overheen: goud met 8764 punten. De Noor Sander Skotheim bekroonde een mooie tienkamp met zilver en 8635 punten, alleen bij het polsstokhoogspringen liet hij echt wat liggen. Brons ging met 8606 punten naar Makenson Gletty uit Frankrijk, terwijl Jeff Tesselaar met een nieuw PR van 8079 punten een keurige twaalfde plek pakte.

200m vrouwen, finale
Tasa Jiya kon niet stunten in de finale, maar met 22,90 seconden liep ze toch naar een verdienstelijke vijfde plek. De strijd om goud was uiterst spannend en werd nét gewonnen door Mujinga Kambundji, die in 22,49 seconden net iets rapper was dan de Britse Daryll Neita (22,50). Brons ging in 22,63 seconden verrassend naar de Française Helene Parisot.

Hoogspringen mannen, finale
Douwe Amels stond in de finale, maar haakte al af met drie foutsprongen op 2,22 meter en werd zo met 2,17 meter elfde. De titel ging naar thuisfavoriet Gianmarco Tamberi, die als enige 2,31 meter wist te slechten. Na twee foutpogingen op 2,33 meter ging hij ook nog eens over 2,34 én 2,37 meter, een verbetering van het uit 2006 stammende kampioenschapsrecord. De Oekraïners Vladyslav Lavskyy en Oleh Doroshchuk werden met 2,29 en 2,26 meter tweede en derde.

Hinkstapspringen mannen, finale
Het werd een strijd tussen twee voormalig Cubanen: Pedro Pichardo, uitkomend voor Portugal, en Jordan Diaz, springend voor Spanje. Met 18,04 meter greep Pichardo in zijn tweede poging de leiding, de eerste 18-metersprong in de wereld in ruim drie jaar tijd. Goed voor goud was het echter niet: Diaz haalde ongelooflijk uit met 18,18 meter in zijn vijfde poging. Het kampioenschapsrecord van wereldrecordhouder Jonathan Edwards stond al sinds 1998 op 17,99 meter en ging er dus ruim aan, maar Diaz benaderde zo zelfs Edwards' bijna dertig jaar oude wereldrecord tot op elf centimeter - alleen Edwards zelf en de Amerikaan Christian Taylor deden ooit beter. Diaz pakte zo met een fantastische sprong goud, voor Pichardo en de Fransman Thomas Gogois, die met 17,38 meter in zijn laatste sprong voorbij Tiago Pereira ging.

Speerwerpen vrouwen, finale
In haar eerste worp kwam Victoria Hudson al tot 64,62 meter en dat bleek de Oostenrijkse uiteindelijk het goud op te leveren. Adriana Vilagos kwam nog in de buurt: de jonge Servische kwam met 64,42 meter net iets tekort, maar pakte wel fraai zilver. Brons ging met 63,50 meter naar de Noorse Marie-Therese Obst.

Verspringen vrouwen, kwalificatie
Pauline Hondema opende met twee moeizame pogingen en kwam daarna tot een beste seizoensprestatie van 6,63 meter. Dat was prima, maar helaas één centimeter te weinig voor een plek in de finale.

4x400m mannen, series
De Nederlandse mannen moesten schitteren om nog realistische kans op deelname aan de Olympische Spelen te houden, maar voor de winnaars van olympisch zilver in Tokyo lukte dat totaal niet: Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink werden in hun serie vierde in een zeer matige 3:03,50 minuten en grepen daarmee naast een finaleplek.

4x400m vrouwen, series
Zonder Lieke Klaver en Femke Bol was het lastig, maar Eveline Saalberg, Anne van de Wiel, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte kregen het voor elkaar: derde in 3:25,99 minuten, precies genoeg voor een plek in de finale, het had niet een paar honderdsten langzamer mogen zijn.

4x100m mannen, series
De sprinters deden het wél uitstekend: Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo wisten hun serie zelfs te winnen in 38,34 seconden, voor Italië en Frankrijk. Ook in de andere serie was geen enkel land sneller, hoewel de meeste landen nog wel wat snellere lopers in te brengen hebben in de finale.

4x100m vrouwen, series
Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya moesten er voor knokken, maar ook zij plaatsten zich voor de finale: in 42,39 seconden eindigden ze als tweede, vlak achter Frankrijk en net voor Duitsland.