ACM wil duidelijkheid rondom afschaffen salderingsregeling
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het wetsvoorstel over het afschaffen van de salderingsregeling niet duidelijk. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt ze om meer details over verschillende onderwerpen. Hier heeft Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, op gereageerd.
Hoe zat het ook alweer met de salderingsregeling?
Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, stuur je het overschot terug naar de energieleverancier. De energieleverancier verrekent de teruggeleverde energie met de verbruikte energie op je jaarrekening. Dit noemen we salderen, en hierdoor dalen je energiekosten.
Maar deze salderingsregeling blijft niet veel langer bestaan. Er is een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer af te schaffen. De Eerste en Tweede Kamer stemmen hier in december over, en Independer denkt dat dit plan doorgaat. Stroom terugleveren kan je geld kosten
Lever je zonnestroom terug aan het net? Dan krijg je een terugleververgoeding per kWh.
In de Energiewet staat dat de terugleververgoeding niet minder dan nul mag zijn. De ACM stelde voor om in sommige situaties een minimale terugleververgoeding in te voeren. De minister ging hier niet mee akkoord. Volgens het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) kan een minimum in strijd zijn met de vrije markt en problemen veroorzaken. Hierdoor betalen zonnepaneeleigenaren soms toch voor de teruggeleverde stroom. Dit komt door de terugleverkosten.
Energieleveranciers maken door het terugleveren van zonne-energie meer kosten aan huishoudens met zonnepanelen. Zij mogen die extra kosten doorberekenen en zelf bepalen hoe ze dat doen. Deze kosten heten terugleverkosten en komen in verschillende vormen voor. Soms zijn de terugleverkosten hoger dan de terugleververgoeding. Hierdoor betaal je onderaan de streep voor het terugleveren van zonne-energie. Wat kan je doen als je geld betaalt voor het terugleveren?
Betaal je nu meer dan je ontvangt? Denk dan na over het volgende:
- Zoek een energieleverancier die beter betaalt voor je stroom. Dit doe je door energieprijzen te vergelijken.
- Gebruik meer van je eigen stroom wanneer je het opwekt.
- Zet je panelen tijdelijk uit als je veel stroom teruglevert.
Natuurlijk wil je je zonnepanelen aan laten staan, maar daar moet een eerlijke vergoeding tegenover staan. Zonnepanelen uitzetten kan goed zijn voor je portemonnee, maar is om andere redenen juist niet goed. Dit vermindert het gebruik van duurzame energie. En hoe meer duurzame stroom we opwekken, hoe beter dat is voor het milieu.
Hoeveel is een redelijke terugleververgoeding?
In het wetsvoorstel stond al dat de terugleververgoeding redelijk moet zijn. De ACM vond dit te vaag. Ze wil dat de wet niet alleen duidelijk maakt wat “redelijk” is, maar ook wat “niet redelijk” is. Dit voorkomt discussie en zo kan de ACM beter controleren of energieleveranciers niet te lage terugleververgoedingen aanbieden.
Hierdoor heeft de minister een ‘redelijkheidscriterium’ aan de wet toegevoegd. Zo weet jij dat je straks een eerlijke prijs krijgt voor je teruggeleverde stroom.
Vaste contracten opzeggen na opheffen salderingsregeling
Ook wil de ACM meer duidelijkheid over jouw opties als je een vast energiecontract hebt wanneer de salderingsregeling stopt. Leveranciers kunnen de contractvoorwaarden aanpassen, maar wat zijn dan jouw rechten?
Verschillende leveranciers hebben zich al beschermd tegen deze situatie in hun voorwaarden. Hier zijn een aantal voorbeelden:
- Budget Energie kan alleen bij een vast contract de vergoeding aanpassen als de wet verandert. Ze brengt je minstens 30 dagen van tevoren op de hoogte van zo’n wijziging. Verandert de vergoeding door de wet? Dan kun je je vaste contract niet gratis opzeggen.
- Vandebron kan de optie tot salderen veranderen in je contract. Als dit gebeurt, brengt ze je op de hoogte en mag je het contract opzeggen. Zodra de wet over het afbouwen van de salderingsregeling ingaat, zal Vandebron deze volgen.
- Essent kan de tarieven veranderen als de wet- en regelgeving wijzigt. Het is onduidelijk of je gratis mag opzeggen als de teruglevertarieven veranderen. Je kan dan een opzegboete of andere kosten krijgen als je het contract voor het einde opzegt.
- ENGIE kan tarieven, inclusief teruglevertarieven, aanpassen bij een nieuwe wetgeving. Ga je niet akkoord met deze wijzigingen? Dan kun je het contract opzeggen, maar ENGIE kan wel een opzegvergoeding vragen.
We verwachten dat leveranciers hiermee rekening houden en geen nieuwe contracten aanbieden met verouderde regels. Dit is dus vooral belangrijk als je een driejarig contract hebt.
Overweeg je een driejarig contract en heb je zonnepanelen? Wacht dan hiermee tot er meer bekend is, of kies voor een contract van een jaar. Wil je toch graag een driejarig contract, en kan je niet wachten? Kijk dan goed naar de voorwaarden en hoe de energieleverancier omgaat met de salderingsregeling. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan na 1 januari 2027.
Dit is wat er nu gaat veranderen
Volgens het advies van de ACM zijn er twee belangrijke aanpassingen in de wet opgenomen:
- Eerlijke prijs: Je krijgt een eerlijke prijs voor teruggeleverde stroom, gebaseerd op de marktwaarde.
- Bescherming consumenten: De ACM zorgt ervoor dat je geen oneerlijke kosten betaalt als je contract na 1 januari 2027 verandert.
Helaas kunnen energieleveranciers via een omweg nog steeds kosten in rekening brengen voor teruggeleverde stroom.
In december stemmen de Eerste en Tweede Kamer over de Energiewet en kan er nog meer veranderen.