Zwitsers stel gebruikt BDSM als excuus om slaven te houden

Een stel uit Zwitserland wordt beschuldigd van het lokken naar, en martelen van, au pairs in hun luxe woning. De 46-jarige man en zijn 32-jarige Filipijnse vrouw, lokten de vrouwen via online advertenties onder het voorwendsel van een verblijfsvergunning en een opleiding in hun vakgebied naar hun villa. Wat volgde was echter maandenlange opsluiting en marteling in een kleine, raamloze kooi in hun huis in Andelfingen, nabij Zürich.

Het eerste slachtoffer, een 22-jarige vrouw uit de Filipijnen, werd tussen 2018 en 2019 dagelijks mishandeld en opgesloten. Ze werd aan kettingen vastgebonden en gestraft als ze niet voldeed aan de hoge eisen van het koppel. Beloningen zoals een uitje naar de dierentuin volgden wanneer ze aan deze eisen voldeed, maar verdiende ze straf dan werden haar kettingen strakker gezet en werd ze langer opgesloten in haar kleine kooi. Haar beloning? Een schamele 800 Zwitserse franken per maand (850 euro) voor meer dan 45 uur werk per week.

De omstandigheden waren schrijnend. Op haar 'vrije dag' mocht ze haar kooi niet verlaten en deed een emmer dienst als toilet. Ook had ze een klein bedje en wat knuffelbeesten. Via camera's kon het stel hun 'au pair' 24 uur per dag in de gaten houden.

Hoewel de man in de rechtszaal erkende dat hij de vrouw vastbond en opsloot, hield hij vol dat het ging om een “BDSM-setting”. Hij zou haar zelfs "vaktraining" hebben gegeven door haar kookexamens af te laten leggen.

Nadat dit eerste slachtoffer uiteindelijk wist te ontsnappen, viel het vizier van het koppel op een 30-jarige Braziliaanse vrouw, die ze via een soortgelijke truc naar Zwitserland haalden. Ook zij werd wekenlang als "huisslaaf" vastgehouden, tot de politie haar in juli 2019 bevrijdde na een melding van het eerdere Filipijnse slachtoffer.

In de rechtszaal beweerde de man dat de vrouwen vrijwillig instemden met de opsluiting en het vastbinden, en dat hij hen zelfs vakanties aanbood. Toch staat hij nu terecht voor mensenhandel, valse opsluiting, vervalsing van documenten en illegale tewerkstelling. De officier van justitie eist een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan hij slechts negen maanden effectief zou moeten uitzitten. Zijn vrouw riskeert uitzetting uit Zwitserland en een voorwaardelijke straf van tien maanden.

De uitspraak van de rechtbank wordt later vandaag verwacht.