FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 juni 2024

Traeen wint vierde etappe Ronde van Zwitserland, Yates nieuwe leider

Torstein Traeen heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Noor won vanuit een vroege vlucht. Adam Yates was op de Gotthardpas de sterkste van de klassementsrenners en nam daarbij de leiderstrui over van Alberto Bettiol.

Vandaag stond in de Ronde van Zwitserland de eerste bergrit met finish op de Gotthardpas op het programma. Na twintig kilometer reed er een kopgroep van acht weg en de vluchters kregen maar liefst zeven minuten voorsprong. Aan de voet van de slotklim was het verschil wel wat teruggelopen, maar nog altijd had de kopgroep vier minuten voorsprong.

In de kopgroep was Torstein Traeen de sterkste. Hij reed op de slotklim direct weg bij zijn medevluchters en pakte de ritzege, die vandaag in het teken stond van Gino Mader. De Zwitser overleed vorig jaar in de Ronde van Zwitserland na een valpartij in een afdaling. Traeen rijdt nu voor Bahrain-Victorious, het team waar Mäder vorig jaar voor reed.

Van de klassementsrenners was Adam Yates de sterkste. De Engelsman reed op de Gotthardpas weg bij zijn concurrenten en kwam als tweede over de streep. Yates neemt de leiderstrui over van Alberto Bettiol, die vandaag bijna drie minuten moest toegeven op Yates. Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het klassement. Kelderman kwam vandaag op zes kilometer ten val, maar maakte daarna alsnog een sterke indruk en beperkte de schade en kwam in de etappe als twaalfde over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Larson wint NASCAR-race op road course Sonoma

In de NASCAR Cup Series was het zondagavond weer eens tijd voor een road course, een 'normaal' circuit dus. Men reed op de Sonoma Raceway in Californië en dat werd een race die grotendeels door strategie beslist werd.

Poleposition was voor Joey Logano, met Tyler Reddick naast hem. Ryan Blaney en Chase Elliott volgden, voor Kyle Larson, William Byron, Daniel Suarez, Alex Bowman, Ross Chastain en Ty Gibbs. Al snel was het voor Denny Hamlin klaar: zijn motor plofte en de eerste caution was een feit.

De race ging relatief rustig door, tot Gibbs vanaf de tiende plek een probleem kreeg en de muur raakte. Tijdens de caution maakte Logano als enige van de toppers een pitstop en kort daarna gnig het alweer fout: Chase Briscoe was gespind en Logano, door zijn stop teruggezakt tot in het middenveld, knalde er bovenop.

Reddick had stevig de leiding in handen en pakte de eerste stagewinst, voor Blaney, Larson en Elliott, en in die volgorde begon men ook aan stage twee. Een stilgevallen Supercars-kampioen Will Brown zorgde voor een korte onderbreking, daarna kon men verder, maar ook bij de herstart ging het fout: Josh Berry schoof tegen de muur en veroorzaakte een kettingreactie.

Kort na de herstart was een schuiver van Austin Cindric en Michael McDowell de reden voor een volgende caution, waarna we wel weer door konden tot het einde van de stage. Die werd gewonnen door Chris Buescher, voor Preece, Martin Truex en Kyle Busch - de leiders in de race, zoals Reddick, waren kort daarvoor naar binnen gekomen voor een pitstop.

Met die top-4 kon de tweede helft van de race beginnen, waarin de pitstops op verschillende momenten gemaakt werden. Zo ging Larson aan de leiding door veel later te stoppen, maar dertig ronden voor het einde kwam hij toch binnen en hij betrad ruim voor onder meer Reddick de baan weer.

Met tien ronden te gaan reed Buescher voorop, maar Truex ging er voorbij en de inmiddels aangesloten Larson kwam ook langszij - van Reddick was al lang geen sprake meer, hij had zich na zijn pitstops niet echt naar voren kunnen werken en werd achtste. Larson ging rap voorbij Truex, die in de laatste meters vanaf plek twee stil viel, en pakte de overwinning, voor Michael McDowell en Buescher.

Geen levenslang, maar tot 28 jaar celstraf voor moord op Peter R. de Vries

Bijna drie jaar na de moord op Peter R. de Vries heeft de rechtbank celstraffen tot 28 jaar opgelegd. Het OM had tegen de hoofdverdachten levenslang geëist, maar daar ging de rechter niet in mee. In de zaak stonden negen verdachten terecht, waaronder de schutter, filmers en de zogenoemde 'moordmakelaar'. Drie van de verdachten zijn geheel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moord. Zo meldt AT5. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder levenslang geëist tegen schutter Delano G., diens chauffeur en verkenner Kamil E. en de zogenoemde 'moordmakelaar' Krystian M. (27). Volgens de rechtbank is die straf te zwaar. Omdat het om een enkelvoudige moord gaat en de hoofdverdachten niet eerder zijn veroordeeld voor een soortgelijke straf, vindt de rechter een langdurige celstraf voldoende.

Volgens de rechter moet de straf een afschrikwekkende werking hebben. "Maar dit rechtvaardigt niet direct de oplegging van een levenslange celstraf. Voor moord kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd", zegt de rechter. "Dat is buiten gratie ook echt levenslang. Daarom moet met het opleggen van deze straf uiterst behoedzaam worden omgegaan."

'Geen terreur'
Bovendien vindt de rechter dat niet vastgesteld kan worden dat de moord een terroristisch motief had. De rechter noemt terrorisme 'substantieel als dader iets dreigends opwekken'. "Bijvoorbeeld op zo'n manier dat iedereen in Nederland bang is het volgende slachtoffer te zijn."

"De rechtbank kan op basis van verklaringen niet vaststellen dat er sprake is van een terroristisch oogmerk." Ook uit het berichtenverkeer waarmee de verdachten hun moord voorbereidden is volgens de rechter niet te bewijzen dat ze de samenlevingen wilden choqueren.

Ook is, zo spreekt de voorzitter van de rechtbank, niet bewezen dat de verdachten onderdeel waren van een criminele organisatie die indirect opdracht zouden hebben gekregen van Ridouan Taghi. "Er is sprake van losse personen of groepjes personen, die geen organisatie vormen. Er was geen sprake van een duurzaam en structureel samenwerkingsverband." Het kan zijn dat de verdachten allemaal vanuit dezelfde organisatie opdracht hebben gekregen, maar omdat leden van die organisatie, zoals Taghi zelf, niet in de tenlastelegging zijn opgenomen, laat de rechter dat in het oordeel buiten beschouwing.

Moord
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Hij overleed negen dagen later op 64-jarige leeftijd in het ziekenhuis. Twee van de verdachten die vandaag voor de rechter stonden, Delano G. en Kamil E., werden op de avond van de schietpartij binnen een uur aangehouden. Sindsdien zitten ze in voorarrest, nu dus bijna drie jaar.

De schutter (G.), chauffeur (E.) en de moordmakelaar (M.) zijn schuldig aan de moord op de journalist, zo beoordeelt de rechtbank. "Er was sprake van een vooropgezet plan." Twee van de verdachten, Christopher W. en Divainy K., worden geheel vrijgesproken. Enkel van het deelnemen aan een criminele organisatie werden zijn beschuldigd. Dat kan niet worden bewezen. Alle straffen zijn hieronder precies te lezen.

Het OM had tegen drie van de negen verdachten levenslange celstraffen geëist. Het gaat hierbij om schutter Delano G., bestuurder van de vluchtauto Kamil E. en Krystian M. als 'moordmakelaar'. Tegen de andere verdachten - filmers, contacten van filmers en de mannen die telefoons en voertuig regelden - eiste het OM een straf tussen de 3 en 21 jaar. Alle straffen vallen uiteindelijk lager uit dan de eisen van het OM. "Maar het gaat wel om in totaal bijna 120 jaar aan gevangenisstraf", zo benadrukt het Openbaar Ministerie achteraf.

Lang proces
Eigenlijk zou de rechtbank in de zomer van 2022 al met een uitspraak komen. Maar dat ging op het laatste moment niet door omdat het Openbaar Ministerie na de inhoudelijke behandeling nieuwe informatie aanleverde, het onderzoek opende opnieuw. Omdat een van de rechters daarna naar Spanje zou emigreren, moest de hele zaak opnieuw gehouden worden. "Moeilijk om dit allemaal wéér door te moeten", zei zoon Royce de Vries een jaar geleden toen dit bekend werd.

In ongeveer een week tijd werd de gehele inhoudelijke behandeling opnieuw doorlopen. De verdachten gaven geen antwoord op vragen van de rechters. Wel bood een van de verdachten, de zogenoemde 'moordmakelaar', zijn excuses aan bij kinderen Royce en Kelly de Vries. "Mijn oprechte excuses, het spijt mij. Ik had voor mijn gevoel geen keuze, er zijn dingen tegen mij gezegd die ik eigenlijk niet wilde herhalen. Als ik terug zou kunnen, had ik het anders gedaan." Advocaat van de familie: voor hen is het belangrijk dat er nu een uitspraak ligt, wat de vervolgstappen ook zijn.

Prinses Máxima Centrum neemt afstand van studie oversterfte in coronatijd

Het Prinses Máxima Centrum doet onderzoek naar de wetenschappelijke kwaliteit van een publicatie over oversterfte tijdens de coronapandemie, waaraan onderzoekers van het in kinderoncologie gespecialiseerde ziekenhuis hebben meegewerkt. Volgens het onderzoeks- en zorgcentrum in Utrecht zijn er “serieuze vragen” ontstaan over de studie, waar het “nadrukkelijk afstand” van zegt te nemen. “Het Prinses Máxima Centrum betreurt het ten zeerste dat deze publicatie de indruk kan wekken dat het belang van vaccinaties in twijfel wordt getrokken”, staat in een verklaring.

De studie in kwestie werd begin juni gepubliceerd. Van de vier auteurs zijn er drie mede verbonden aan het Prinses Máxima Centrum, onder wie hoogleraar kinderoncologie Gertjan Kaspers. De publicatie zou volgens het centrum oorspronkelijk gaan over het effect van de coronamaatregelen op onder andere het sterftecijfer van kinderen met kanker in lage inkomenslanden. Maar gedurende het onderzoek is de focus verschoven naar een kant die teveel van “onze expertise afligt”, aldus het ziekenhuis. Lees verder op Skipr

Demonstranten bij VU verlaten tentenkamp na waarschuwing politie

De gemeente heeft de demonstratie bij de VU gistermiddag ontbonden. Na waarschuwingen van agenten hebben de demonstranten hun tentenkamp verlaten. 

De pro-Palestina-demonstranten verplaatsten zich eerder naar de ingang van de universiteit. Dit terwijl afgesproken was dat ze die ingang niet zouden blokkeren.

Inmiddels zijn de tentjes leeg. "De 40 demonstranten gaven gehoor aan de oproep te vertrekken. Dit is vreedzaam en ordelijk verlopen", laat de politie weten. Agenten bleven daarna nog enige tijd in de buurt om te kijken of demonstranten niet terugkeerden, maar daar was geen sprake van. 

De demonstranten stonden er sinds maandag 3 juni. De actie werd in eerste instantie gedoogd, maar nu dus niet meer omdat ze zich niet aan de afspraken hielden. 

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

200 jaar geleden waren Nederlanders nog een van de kleinste volkeren van Europa. Nu zijn we de langste mensen op aarde. Hoe hebben wij zo'n groeispurt gemaakt? Hierbij spelen veel factoren een rol. Gert Stulp, socioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt je welke dit zijn. Van het drinken van melk tot aan de invloed van onze genen. 

0:00 Hoe zijn Nederlanders zo lang geworden?
0:20 Beter voedsel, minder ziektes, kleinere gezinnen
0:50 Gelijkere samenleving zorgt voor langere mensen
1:10 De verhouding tussen rijkdom en je lengte
1:55 Nederlanders eten veel kaas en drinken veel melk
2:40 Niet iedereen kan melk verteren, maar wij wel
3:10 Bepalen je genen hoe lang je wordt?
3:30 Katholieken blijven kleiner dan protestanten
4:20 In gelijke omstandigheden bepalen je genen je lengte

Hamas reageert op Amerikaans voorstel voor staakt-het-vuren in Gaza

De terroristische organisatie Hamas had bijna twee weken nodig om een reactie te geven op het voorstel van de Amerikaanse regering voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog. Nu heeft Hamas, samen met de Islamitische Jihad, een gezamenlijke brief overhandigd aan de Qatarese en Egyptische bemiddelaars. Het antwoord is niet openbaar, maar blijkbaar willen de islamisten niet akkoord gaan met het plan in zijn huidige vorm. 

Hamas en de Islamitische Jihad zeggen dat ze oproepen tot “een volledige stopzetting van de agressie” in de Gazastrook. Er wordt verder gezegd dat beide groepen klaar zijn om een overeenkomst te bereiken die een einde maakt aan de oorlog. Er zijn alleen onbevestigde berichten over de exacte inhoud van het antwoord. Een Israëlische vertegenwoordiger, die anoniem wilde blijven, sprak over een de facto afwijzing van de voorstellen. De andere kant wil centrale en belangrijke parameters veranderen.

De Palestijnse ambassadeur in Oostenrijk, Abdel-Shafi, ziet echter positieve signalen in de reactie van Hamas. De diplomaat zei op Deutschlandfunk dat Hamas vanuit zijn standpunt het vredesplan in principe verwelkomde. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat zij nog steeds aangeeft behoefte te hebben aan opheldering over afzonderlijke aspecten. Dit omvat onder meer het ontwerp van een staakt-het-vuren en de kwestie van veiligheidsgaranties, benadrukte Abdel-Shafi.

Het Witte Huis zei dat het de reactie van Hamas op het voorstel bestudeert. “We hebben de reactie ontvangen die Hamas aan Qatar en Egypte heeft gegeven en we zijn deze momenteel aan het herzien”, zei Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad.

Het plan, wat is goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad, voorziet drie fasen: inclusief de vrijlating van gijzelaars uit de handen van Hamas, de vrijlating van Palestijnen uit Israëlische gevangenissen en de definitieve stopzetting van de gevechten.

Tong's voetbal column EK-2024 # 6

We raken er gewend aan. Neerlands sport succes. Ik zet de tv aan. Eerst ff een half uurtje sport round up op CNN. Gelijk rijdt Verstappen je kamer binnen. Iets met pole position. Je kijkt maar half, hij gaat toch wel winnen in Canada. Daarna item over Roland Garros, dat een Nederlandse een tennis record vestigt in het rolstoeltennis. Een record dat Esther Vergeer, een andere Nederlandse in handen had. Kom even niet op haar naam. Ach, ze is nog jong, en volgens Mart Smeets is sport voor mensen met een beperking irrelevant en er kijkt geen hond naar.

FOK! Wat een weer: koel met enkele buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. Van het westen uit neemt de kans op een bui af. De wind komt uit west tot noordwest en wordt boven land matig. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind soms vrij krachtig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en komen er vooral in het noorden en oosten enkele buien voor. In het westen zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het noordwesten en is eerst nog matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig. In de loop van de avond zal de wind boven land nagenoeg gaan liggen.

Vannacht komen er in het noordwesten enkele buien voor. Verder is het droog. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het westen, verder is er weinig wind. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten en 10°C aan zee. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Verkoeling zoeken in het tunneltje tijdens een wandeling (Foto: Anouk)
Verkoeling zoeken in het tunneltje tijdens een wandeling is vandaag niet nodig ((Archief)foto: Anouk)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Bol met overmacht naar EK-goud op 400m horden, brons Peeters; zilver Van Es en drama mannen

In het Italiaanse Rome is dinsdag alweer de voorlaatste dag afgewerkt van het Europees kampioenschap atletiek. Dat werd een mooie dag voor Nederland in de breedte, hoewel er ook een teleurstelling te verwerken was voor de estafettemannen.

400m horden vrouwen, finale
Wat Nederland betreft natuurlijk het hoogtepunt van de dag en dat bleek bepaald niet onterecht: topfavoriete Femke Bol maakte haar rol meer dan waar en in 52,49 seconden - een verbetering van haar eigen kampioenschapsrecord van twee jaar geleden - snelde ze naar het goud. Op ruime afstand was het zilver in 54,23 seconden voor Louise Maraval uit Frankrijk, voor de knappe bronzen medaille voor de tweede Nederlandse, Cathelijn Peeters (54,37).

400m horden mannen, finale
Karsten Warholm was bij de mannen de grote favoriet, hoewel de Noor het iets lastiger had. Echt in de problemen kwam hij dan weer niet: in 46,98 seconden verbrak ook hij zijn twee jaar oude kampioenschapsrecord voor goud. Met een Italiaans record van 47,50 seconden snelde Alessandro Sibilio naar het zilver, voor Carl Bengström, die met 47,94 een nieuw Zweeds record liep. Nick Smidt begon goed, maar zakte weg naar de achtste en laatste plek in 49,43 seconden.

10.000m vrouwen, finale
Al snel ontstond een kopgroep van negen vrouwen, waaronder Diane van Es, die beetje bij beetje ook uit begon te dunnen. Van Es hield keurig stand en richting de slotfase waren er nog maar drie vrouwen over: Van Es, de Italiaanse Nadia Battocletti en de Britse Megan Keith. Laatstgenoemde moest er ook af en pakte in 31:04,77 minuten brons, Battocletti ging er vandoor en pakte de overwinning in een Italiaans record van 30:51,32 minuten. Voor Van Es was er met een persoonlijk record van 30:57,24 minuten zeer fraai zilver, Jasmijn Lau werd met een PR van 32:15,91 zevende, Silke Jonkman finishte als dertiende (32:38,73) en Veerle Bakker werd achttiende in 33:07,14 - Jennifer Gulikers finishte niet.

Tienkamp mannen
Johannes Erm kende een geweldige tienkamp en scoorde op bijna alle onderdelen beter dan hij in zijn beste tienkamp deed. Met 8484 punten pakte hij vorig jaar zijn beste score ooit, maar in Rome ging hij er zéér ver overheen: goud met 8764 punten. De Noor Sander Skotheim bekroonde een mooie tienkamp met zilver en 8635 punten, alleen bij het polsstokhoogspringen liet hij echt wat liggen. Brons ging met 8606 punten naar Makenson Gletty uit Frankrijk, terwijl Jeff Tesselaar met een nieuw PR van 8079 punten een keurige twaalfde plek pakte.

200m vrouwen, finale
Tasa Jiya kon niet stunten in de finale, maar met 22,90 seconden liep ze toch naar een verdienstelijke vijfde plek. De strijd om goud was uiterst spannend en werd nét gewonnen door Mujinga Kambundji, die in 22,49 seconden net iets rapper was dan de Britse Daryll Neita (22,50). Brons ging in 22,63 seconden verrassend naar de Française Helene Parisot.

Hoogspringen mannen, finale
Douwe Amels stond in de finale, maar haakte al af met drie foutsprongen op 2,22 meter en werd zo met 2,17 meter elfde. De titel ging naar thuisfavoriet Gianmarco Tamberi, die als enige 2,31 meter wist te slechten. Na twee foutpogingen op 2,33 meter ging hij ook nog eens over 2,34 én 2,37 meter, een verbetering van het uit 2006 stammende kampioenschapsrecord. De Oekraïners Vladyslav Lavskyy en Oleh Doroshchuk werden met 2,29 en 2,26 meter tweede en derde.

Hinkstapspringen mannen, finale
Het werd een strijd tussen twee voormalig Cubanen: Pedro Pichardo, uitkomend voor Portugal, en Jordan Diaz, springend voor Spanje. Met 18,04 meter greep Pichardo in zijn tweede poging de leiding, de eerste 18-metersprong in de wereld in ruim drie jaar tijd. Goed voor goud was het echter niet: Diaz haalde ongelooflijk uit met 18,18 meter in zijn vijfde poging. Het kampioenschapsrecord van wereldrecordhouder Jonathan Edwards stond al sinds 1998 op 17,99 meter en ging er dus ruim aan, maar Diaz benaderde zo zelfs Edwards' bijna dertig jaar oude wereldrecord tot op elf centimeter - alleen Edwards zelf en de Amerikaan Christian Taylor deden ooit beter. Diaz pakte zo met een fantastische sprong goud, voor Pichardo en de Fransman Thomas Gogois, die met 17,38 meter in zijn laatste sprong voorbij Tiago Pereira ging.

Speerwerpen vrouwen, finale
In haar eerste worp kwam Victoria Hudson al tot 64,62 meter en dat bleek de Oostenrijkse uiteindelijk het goud op te leveren. Adriana Vilagos kwam nog in de buurt: de jonge Servische kwam met 64,42 meter net iets tekort, maar pakte wel fraai zilver. Brons ging met 63,50 meter naar de Noorse Marie-Therese Obst.

Verspringen vrouwen, kwalificatie
Pauline Hondema opende met twee moeizame pogingen en kwam daarna tot een beste seizoensprestatie van 6,63 meter. Dat was prima, maar helaas één centimeter te weinig voor een plek in de finale.

4x400m mannen, series
De Nederlandse mannen moesten schitteren om nog realistische kans op deelname aan de Olympische Spelen te houden, maar voor de winnaars van olympisch zilver in Tokyo lukte dat totaal niet: Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink werden in hun serie vierde in een zeer matige 3:03,50 minuten en grepen daarmee naast een finaleplek.

4x400m vrouwen, series
Zonder Lieke Klaver en Femke Bol was het lastig, maar Eveline Saalberg, Anne van de Wiel, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte kregen het voor elkaar: derde in 3:25,99 minuten, precies genoeg voor een plek in de finale, het had niet een paar honderdsten langzamer mogen zijn.

4x100m mannen, series
De sprinters deden het wél uitstekend: Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo wisten hun serie zelfs te winnen in 38,34 seconden, voor Italië en Frankrijk. Ook in de andere serie was geen enkel land sneller, hoewel de meeste landen nog wel wat snellere lopers in te brengen hebben in de finale.

4x100m vrouwen, series
Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya moesten er voor knokken, maar ook zij plaatsten zich voor de finale: in 42,39 seconden eindigden ze als tweede, vlak achter Frankrijk en net voor Duitsland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1315
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
©FOK.nl e.a.