FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 september 2024

Minister Wiersma haalt streep door verbod stroomstootapparatuur voor vee

Minister Wiersma van Landbouw onderzoekt de mogelijkheden voor de veesector om gebruik te maken van stroomstootapparatuur. Hiermee wijkt ze af van het besluit van haar voorganger Adema, die voor deze zomer een verbod had aangekondigd na een aantal incidenten. De minister is van plan om in gesprek te gaan met de veesector, met als doel te voorkomen dat Nederland strengere regels gaat hanteren dan andere Europese landen.

Wiersma stelt dat, gezien de afspraken in het hoofdlijnenakkoord, er geen nieuwe nationale wetgeving moet komen die in strijd zijn met Europese normen. De BBB-bewindsvrouw hoopt nieuwe overeenkomsten te sluiten met de vleessector, waarbij er mogelijkheden zijn om het welzijn van dieren te verbeteren.

Controversieel
Het gebruik van stroomstootapparatuur bij vee is zeer omstreden. In 2022 bracht dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood geheime opnamen naar buiten over het onrechtmatig gebruik van de zogenaamde veeprikkers. Diverse bedrijven zijn toen beboet voor het mishandelen van varkens met behulp van stroomstootapparatuur. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze boetes opgelegd na een eigen onderzoek, dat werd gestart naar aanleiding van de beelden van Varkens in Nood.

De veesector had scherpe kritiek op het geplande verbod van Adema. Diverse organisaties benadrukten dat het gebruik van drijfmiddelen, waaronder stroomstootapparatuur, essentieel is voor het aansturen van vee. Na overleg met de sector zal Wiersma een definitieve beslissing nemen.

Kadyrov woest dat Musk zijn Cybertruck 'uit heeft gezet'

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov beweert dat Elon Musk op afstand zijn Cybertruck heeft uitgeschakeld. Op Telegram uitte hij zijn ongenoegen over het gedrag van de fabrikant van Tesla en de Cybertruck.

Eerder gingen beelden van Kadyrov in de auto de wereld rond. Hij deelde een video waarin zijn Cybertruck te zien was, waarop een machinegeweer was gemonteerd. Kadyrov gaf aan dat hij het voertuig had ingezet in Oekraïne.

Kadyrov, een bondgenoot van Poetin, had eerder zijn dankbaarheid jegens Musk geuit voor de wagen. Musk reageerde daarop boos op X en zei: "Ben je werkelijk zo dom om te denken dat ik een Cybertruck aan een Russische generaal heb gegeven?" Ramzan Kadyrov leidt al vijftien jaar met harde hand de Tsjetsjeense Republiek. Eerder heeft hij mensenrechtenactivisten en journalisten bedreigd en zou hij hen hebben willen vermoorden en onthoofden.

Kadyrov's uitspraken en gedrag hebben geleid tot wereldwijd kritiek op zijn regime. Organisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch hebben herhaaldelijk de schendingen van mensenrechten in Tsjetsjenië aan de kaak gesteld. Kadyrov staat bekend om zijn wrede methoden om de oppositie te onderdrukken, waaronder willekeurige arrestaties, marteling en zelfs executies.

In de afgelopen jaren heeft Kadyrov geprobeerd zijn imago te verbeteren door zich te profileren als een loyale bondgenoot van Rusland, vooral in het kader van de oorlog in Oekraïne. Zijn retoriek heeft vaak de steun van Moskou ontvangen, en hij heeft herhaaldelijk verklaard bereid te zijn om zijn strijders naar Oekraïne te sturen om de Russische strijdkrachten te ondersteunen.

ACM wil duidelijkheid rondom afschaffen salderingsregeling

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het wetsvoorstel over het afschaffen van de salderingsregeling niet duidelijk. In een brief aan de Tweede Kamer vraagt ze om meer details over verschillende onderwerpen. Hier heeft Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, op gereageerd. 

Hoe zat het ook alweer met de salderingsregeling?
Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, stuur je het overschot terug naar de energieleverancier. De energieleverancier verrekent de teruggeleverde energie met de verbruikte energie op je jaarrekening. Dit noemen we salderen, en hierdoor dalen je energiekosten.

Maar deze salderingsregeling blijft niet veel langer bestaan. Er is een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer af te schaffen. De Eerste en Tweede Kamer stemmen hier in december over, en Independer denkt dat dit plan doorgaat. Stroom terugleveren kan je geld kosten

Lever je zonnestroom terug aan het net? Dan krijg je een terugleververgoeding per kWh.
In de Energiewet staat dat de terugleververgoeding niet minder dan nul mag zijn. De ACM stelde voor om in sommige situaties een minimale terugleververgoeding in te voeren. De minister ging hier niet mee akkoord. Volgens het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) kan een minimum in strijd zijn met de vrije markt en problemen veroorzaken. Hierdoor betalen zonnepaneeleigenaren soms toch voor de teruggeleverde stroom. Dit komt door de terugleverkosten.

Energieleveranciers maken door het terugleveren van zonne-energie meer kosten aan huishoudens met zonnepanelen. Zij mogen die extra kosten doorberekenen en zelf bepalen hoe ze dat doen. Deze kosten heten terugleverkosten en komen in verschillende vormen voor. Soms zijn de terugleverkosten hoger dan de terugleververgoeding. Hierdoor betaal je onderaan de streep voor het terugleveren van zonne-energie. Wat kan je doen als je geld betaalt voor het terugleveren?

Betaal je nu meer dan je ontvangt? Denk dan na over het volgende:

  • Zoek een energieleverancier die beter betaalt voor je stroom. Dit doe je door energieprijzen te vergelijken.
  • Gebruik meer van je eigen stroom wanneer je het opwekt.
  • Zet je panelen tijdelijk uit als je veel stroom teruglevert.

Natuurlijk wil je je zonnepanelen aan laten staan, maar daar moet een eerlijke vergoeding tegenover staan. Zonnepanelen uitzetten kan goed zijn voor je portemonnee, maar is om andere redenen juist niet goed. Dit vermindert het gebruik van duurzame energie. En hoe meer duurzame stroom we opwekken, hoe beter dat is voor het milieu.

Hoeveel is een redelijke terugleververgoeding?
In het wetsvoorstel stond al dat de terugleververgoeding redelijk moet zijn. De ACM vond dit te vaag. Ze wil dat de wet niet alleen duidelijk maakt wat “redelijk” is, maar ook wat “niet redelijk” is. Dit voorkomt discussie en zo kan de ACM beter controleren of energieleveranciers niet te lage terugleververgoedingen aanbieden.

Hierdoor heeft de minister een ‘redelijkheidscriterium’ aan de wet toegevoegd. Zo weet jij dat je straks een eerlijke prijs krijgt voor je teruggeleverde stroom.

Vaste contracten opzeggen na opheffen salderingsregeling
Ook wil de ACM meer duidelijkheid over jouw opties als je een vast energiecontract hebt wanneer de salderingsregeling stopt. Leveranciers kunnen de contractvoorwaarden aanpassen, maar wat zijn dan jouw rechten?

Verschillende leveranciers hebben zich al beschermd tegen deze situatie in hun voorwaarden. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • Budget Energie kan alleen bij een vast contract de vergoeding aanpassen als de wet verandert. Ze brengt je minstens 30 dagen van tevoren op de hoogte van zo’n wijziging. Verandert de vergoeding door de wet? Dan kun je je vaste contract niet gratis opzeggen.
  • Vandebron kan de optie tot salderen veranderen in je contract. Als dit gebeurt, brengt ze je op de hoogte en mag je het contract opzeggen. Zodra de wet over het afbouwen van de salderingsregeling ingaat, zal Vandebron deze volgen.
  • Essent kan de tarieven veranderen als de wet- en regelgeving wijzigt. Het is onduidelijk of je gratis mag opzeggen als de teruglevertarieven veranderen. Je kan dan een opzegboete of andere kosten krijgen als je het contract voor het einde opzegt.
  • ENGIE kan tarieven, inclusief teruglevertarieven, aanpassen bij een nieuwe wetgeving. Ga je niet akkoord met deze wijzigingen? Dan kun je het contract opzeggen, maar ENGIE kan wel een opzegvergoeding vragen.

We verwachten dat leveranciers hiermee rekening houden en geen nieuwe contracten aanbieden met verouderde regels. Dit is dus vooral belangrijk als je een driejarig contract hebt.

Overweeg je een driejarig contract en heb je zonnepanelen? Wacht dan hiermee tot er meer bekend is, of kies voor een contract van een jaar. Wil je toch graag een driejarig contract, en kan je niet wachten? Kijk dan goed naar de voorwaarden en hoe de energieleverancier omgaat met de salderingsregeling. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan na 1 januari 2027.

Dit is wat er nu gaat veranderen
Volgens het advies van de ACM zijn er twee belangrijke aanpassingen in de wet opgenomen:

  • Eerlijke prijs: Je krijgt een eerlijke prijs voor teruggeleverde stroom, gebaseerd op de marktwaarde.
  • Bescherming consumenten: De ACM zorgt ervoor dat je geen oneerlijke kosten betaalt als je contract na 1 januari 2027 verandert.

Helaas kunnen energieleveranciers via een omweg nog steeds kosten in rekening brengen voor teruggeleverde stroom.

In december stemmen de Eerste en Tweede Kamer over de Energiewet en kan er nog meer veranderen. 

Consumenten minder negatief in september

De stemming onder consumenten is in september minder negatief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam in september uit op -21. In augustus was dat -24. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verbeterde.

Met -21 lag het consumentenvertrouwen in september onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.

Consumenten minder negatief over economisch klimaat
Consumenten waren in september minder negatief over de economie dan in augustus. De deelindicator economisch klimaat ging van -42 in augustus naar -37 in september. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden verbeterde.

Ook koopbereidheid verbetert
De koopbereidheid kwam in september uit op -11 tegen -13 in augustus. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was positiever. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in augustus.

Duitsland wil VW-fabrieken open houden

De Duitse minister Habeck van Economische Zaken heeft Volkswagen opgeroepen geen fabrieken in Duitsland te sluiten. 'Bezuinigingen betekent niet dat je werknemers aan de kant moet zetten en fabrieken moet sluiten' zei Habeck tijdens een bezoek aan de VW-fabriek in Emden. Habeck heeft voor maandag een 'autotop' georganiseerd.

De minister verzekerde steun aan het in problemen geraakte bedrijf, maar kon geen concrete staatssteun toezeggen. Het merendeel van deprobelemen zal Volkswagen zelf moeten aanpakken, benadrukte Habeck.

Vanwege de dalende verkoopcijfers heeft Volkswagen een overeenkomst over baanzekerheid met de vakbonden, die al tientallen jaren van kracht is, opgezegd en spreekt men over fabriekssluitingen en gedwongen ontslagen. In de VW-fabriek in Emden werken ongeveer 8.000 werknemers. De vestiging is de belangrijkste industriële werkgever in de regio. In de afgelopen jaren heeft VW de fabriek omgebouwd tot een fabriek die zich uitsluitend bezighoudt met de productie van e-auto's - als eerste fabriek in Nedersaksen en de tweede locatie in Duitsland na Zwickau.

Habeck stelde ook nieuwe steunmaatregelen voor elektrische auto's in het vooruitzicht. Hij voelt zich verplicht om ervoor te zorgen dat de markt voor e-cars weer agaat aantrekken. De politicus wees erop dat de Duitse regering bezig is met fiscale stimuleringsmaatregelen voor zowel elektrische auto's als elektrische  bedrijfswagens en dat er wordt gekeken of er meer mogelijk is.

Habeck heeft aankomende maandag een top georganiseerd voor de auto-industrie. Daaraan zullen autofabrikanten, vakbonden en brancheorganisaties deelnemen. Volgens mediaberichten zou een van de gespreksonderwerpen kunnen zijn hoe de markt voor e-auto's kan worden ondersteund. De afgelopen maanden zijn er beduidend minder elektrische auto's verkocht - nadat de Duitse regering de stimuleringsmaatregelen van de overheid voor de aankoop van e-auto's had ingetrokken. Duitse autofabriekendraaiden vorig jaar maar op iets meer dan twee derde van hun capaciteit.

In aanloop naar de autotop, heeft de Duitse vereniging van de auto-industrie opgeroepen tot het tegemoetkomen aan eigenaars van elektrische auto's. Zoals een lagere prijs voor het opladen van elektrische auto's, bijvoorbeeld door meer concurrentie of minder belastingen en heffingen. 

Chinese dierentuin heeft 'blaffende panda's'

Een Chinese dierentuin heeft toegegeven dat de panda's in hun park in feite "geverfde honden" waren. Dierentuinbezoekers werden kwaad toen ze ontdekten dat de zogenaamde "panda's" waar ze naar keken geverfde hondjes waren.

De gedupeerde bezoekers beweerden dat ze zich pas bewust werden van de zwendel in de Shanwei dierentuin toen een van de schijnpanda's begon te hijgen en te blaffen, volgens lokale media.

Op een video-opname van een bezoeker was te zien hoe een slecht 'geschminkte' hond begon te hijgen en te blaffen terwijl hij op een rots lag in.

Mogelijk terroristisch motief bij steekpartij Rotterdam

De 22-jarige man die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt maandag voorgeleid aan de rechter commissaris. Die bepaalt of de verdachte in bewaring wordt gesteld.

De politie, onder leiding van 2 officieren van justitie, doet uitgebreid onderzoek naar het incident. Een 32-jarige man uit Rotterdam overleed hierbij ter plekke. Een 33-jarige man uit Zwitserland raakte gewond, maar heeft inmiddels het ziekenhuis kunnen verlaten.

Motief
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 22-jarige Ayoub M. uit Amersfoort op dit moment van moord en poging tot moord met een terroristisch oogmerk. Het tot nog toe verrichte onderzoek levert aanwijzingen op dat de verdachte mogelijk ideologisch gedreven is. Zo riep verdachte tijdens het plegen van de feiten een aantal keer Allahoe Akbar.

Tegelijkertijd wil het OM benadrukken dat het onderzoek nog in volle gang is en dat ook andere motieven nadrukkelijk niet worden uitgesloten. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Verdachte is een bekende van politie en justitie. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsincidenten. De verdachte zit op dit moment in volledige beperkingen, daarom is het OM terughoudend met het delen van verdere informatie.

Den Haag
De voorgeleiding zal plaatsvinden bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank Rotterdam behandelt deze zaak niet, omdat zich onder de omstanders van de steekpartij een aantal medewerkers van de rechtbank bevonden. 

Zie ook: Dode en zwaargewonden bij steekpartij Rotterdam, verdachte is gearresteerd

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #228 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1391
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
©FOK.nl e.a.