Extra controles aan Duitse grens in verband met EK voetbal

Vanaf vandaag zal de Duitse politie extra controles uitvoeren aan de grens in verband met het aankomende EK voetbal dat in Duitsland plaatsvindt. Er zullen ook extra controles worden uitgevoerd aan de grens met Nederland.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Faeser verklaart: "Onze aandacht richt zich op diverse zaken, van de dreiging van islamitisch terrorisme tot hooliganisme en cyberaanvallen." Ze benadrukt dat er op dit moment geen specifieke aanwijzingen zijn voor mogelijke aanvallen.

De Duitse politie zal extra controles uitvoeren aan de grenzen met Denemarken, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg, allen lidstaten van de Schengenzone. Normaal gesproken zijn er geen grenscontroles tussen deze landen en slechts sporadisch worden er willekeurige controles uitgevoerd. Daarnaast kunnen ook luchthavens en havens extra gecontroleerd worden. Faeser adviseert iedereen die tijdens het EK naar Duitsland reist om de juiste reisdocumenten mee te nemen.

De tijdelijke extra controles zullen doorgaan tot 19 juli, vijf dagen na de EK-finale. Het toernooi begint over precies een week met de openingswedstrijd Duitsland-Schotland in München. Gedurende het EK zullen ongeveer 580 buitenlandse politieagenten de Duitse politie ondersteunen door te patrouilleren in de speelsteden.