Iraanse president Raisi overleden, feest en vuurwerk in Teheran

In het noorden van Iran is een helikopter met de Iraanse president, Ebrahim Raisi, aan boord betrokken geweest bij een "ongeluk".

Update 16.04 uur:  Mensen in Iran vieren de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi met vuurwerk, memes en grappen. "Ik denk dat dit de enige helicoptercrash in de geschiedenis is waarbij iedereen hoopt dat niemand het heeft overleefd," schreef de Iraans-Amerikaanse journalist Masih Alinejad op X, na berichten dat een helikopter met president Raisi aan boord was neergestort. "Gelukkige Wereld Helikopterdag!" schreef de Iraanse activist.

Terwijl honderden zich verzamelden op de belangrijkste pleinen van Teheran en Mashhad om te bidden voor de veiligheid van president Ebrahim Raisi na berichten over het neerstorten van de helikopter, doken er tientallen video's op waarop te zien was hoe Iraniërs het nieuws vierden. Er waren verschillende video's van feestelijk vuurwerk dat de nachtelijke hemel in Iran verlichtte.

Na de dood van de Iraanse president Raisi heeft de religieuze leider Khamenei vijf dagen van nationale rouw afgekondigd. Khamenei verklaarde dat, in overeenstemming met de grondwet, vicepresident Mochber de teugels van de regering zou overnemen. 

Deze moet binnen 50 dagen nieuwe presidentsverkiezingen organiseren. Na een besluit van de Iraanse regering zal de post van minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian, die ook is verongelukt, worden ingenomen door politicus Ali Bagheri Kani.

Tal van staatshoofden en regeringsleiders hebben hun medeleven betuigd met de dood van president Raisi. De Russische president Poetin eerde Raisi als een uitmuntend politicus en een echte vriend van Rusland. De Chinese president Xi sprak van een groot verlies voor het Iraanse volk. EU-Raadsvoorzitter Michel verklaarde dat de Europese Unie haar oprechte deelneming heeft betuigd.

Ebrahim Raisi was sinds 2021 president van Iran. De geestelijke werd beschouwd als een conservatieve hardliner die onder andere opdracht gaf tot het neerslaan van de massaprotesten tegen het regime in de herfst van 2022. De VS hadden sancties tegen hem ingesteld om verschillende redenen, waaronder zijn rol als aanklager bij de executie van talrijke politieke gevangenen in 1988.

Update 20-5-2024, 9:05u
De Iraanse president Raisi is overleden. Geen van de negen inzittenden van de helikopter, die tegen een bergtop zou zijn gevlogen, heeft de crash overleefd. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Nu de president is omgekomen moeten er binnen 50 dagen presidentsverkiezingen georganiseerd worden in het land.

Eerdere berichtgeving
Reddingsteams zijn naar het gebied gestuurd, aldus Iraanse staatsmedia. De helikopter, één van drie die terugkeerden uit Azerbeidzjan, vervoerde Raisi, minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, de gouverneur van Oost-Azerbeidzjan Malek Rahmati en enkele andere passagiers.

Raisi was zondagochtend in Azerbeidzjan om samen met de president van het buurland, Ilham Aliyev, een nieuwe dam nabij de grens tussen beide landen in te huldigen.