Witte Huis: 'VS doet niet mee aan aanval op Iran'

Het Witte Huis heeft elke deelname van de VS aan een mogelijke Israëlische vergelding tegen Iran uitgesloten.

"We zijn niet uit op een bredere oorlog met Iran", zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, op NBC's 'Meet the Press', eraan toevoegend dat de Verenigde Staten "dit niet willen zien escaleren".

Volgens een functionaris van het Witte Huis vertelde de Amerikaanse president Joe Biden de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om "goed na te denken" over een mogelijke reactie op Iran. Kirby zei dat Netanyahu "goed op de hoogte" was van het standpunt van Biden na een gesprek tussen de twee leiders kort nadat Iran de aanval had ingezet.

Amerikaanse strijdkrachten zeiden dat ze ongeveer 70 drones en tussen de vier en zes ballistische raketten hadden neergeschoten tijdens de aanval van Iran afgelopen nacht.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian zei dat Teheran de VS en andere landen in de regio vooraf op de hoogte had gesteld van de aanvallen op Israël. "Begin zondag hebben we in een bericht aan het Witte Huis aangekondigd dat onze operatie beperkt zou zijn en gericht op legitieme verdediging en het straffen van het Israëlische regime," zei Amirabdollahian op een persconferentie. Hij vertelde dat Iran naburige landen in het Midden-Oosten "72 uur voor de operatie" had laten weten van de aanval op Israël. "We hebben onze broeders en vrienden in de regio, inclusief de landen die Amerikaanse militaire bases huisvesten, laten weten dat we alleen het Israëlische regime wilden afstraffen," zei Amirabdollahian.

"We zijn er niet op uit om het Amerikaanse volk of Amerikaanse bases in de regio als doelwit te nemen," voegde hij eraan toe, maar waarschuwde Amerika om Israël niet te steunen bij een vergeldingsaanval op Iran. Dat zou een Iraanse aanval op Amerikaans doelwit kunnen uitlokken.