Partij Erdogan verliest bij lokale verkiezingen Turkije

Bij de lokale verkiezingen in Turkije lijkt de oppositie een overwinning te hebben behaald in de grote steden. CHP wist te zegevieren bij de burgemeestersverkiezingen in de vijf grootste steden van het land, met name duidelijk in de hoofdstad Ankara en in Istanboel. Landelijk werd het de sterkste partij met meer dan 37 procent van de stemmen, volgens het staatspersbureau Anadolu.

AKP van staatshoofd Erdogan behaalde een goede 35 procent van de stemmen. Waarnemers noemden de verkiezingsuitslag een historisch slecht resultaat voor de islamitisch-conservatieve partij. AKP-kandidaten waren echter wel succesvol in verschillende grote steden in Anatolië, zoals Konya en Erzurum. In het zuidoosten van Turkije behaalde de pro-Koerdische DEM-partij een comfortabele voorsprong, onder meer in Diyarbakir. 

President Erdogan heeft in een toespraak erkend dat zijn AK-partij niet het gewenste resultaat heeft behaald en noemt de uitslag een keerpunt. Hij roept de partij op tot reflectie en zei tegen zijn aanhangers bij het partijkantoor in Ankara: "Het Turkse volk heeft gesproken."

Vooral de verkiezingsstrijd in Istanbul werd met spanning gevolgd. De uitkomst van de burgemeestersverkiezingen in de miljoenenstad heeft ook invloed op de komende presidentsverkiezingen in 2028. Erdogan zei eerder zelf: "Wie Istanbul wint, wint Turkije." De strijd om de positie van burgemeester is daarom ook een strijd om het land.