Opnieuw demonstraties tegen Netanyahu

In Israël demonstreerden tienduizenden mensen zondag opnieuw tegen premier Netanyahu. Ze roepen op tot nieuwe verkiezingen – omdat ze geen vertrouwen hebben in een militaire bevrijding van de gijzelaars in de Gazastrook. De premier moest een operatie ondergaan vanwege een hernia.

In Israël gaan de protesten tegen premier Benjamin Netanyahu door. Voor het parlement in Jeruzalem eisten tienduizenden demonstranten nieuwe verkiezingen en een snelle overeenkomst om de gijzelaars vrij te laten die werden vastgehouden door de islamistische terroristische organisatie Hamas. Het Israëlische persbureau N12 News maakte melding van de grootste demonstratie sinds het begin van de oorlog. Zaterdagavond hadden al duizenden gedemonstreerd in Tel Aviv . De geplande grootschalige demonstraties zullen vier dagen duren.

Oppositieleider Jair Lapid had scherpe kritiek op Netanyahu. Het regeringshoofd vernietigt de betrekkingen van Israël met de VS en laat de gijzelaars van Hamas aan hun lot over, zei hij. "Alles voor de politiek, niets voor het land." 

Geen akkoord met Hamas
Netanyahu wees de kritiek op zijn manier van onderhandelen en de oproepen voor nieuwe verkiezingen resoluut van de hand. "De roep om verkiezingen nu, op het hoogtepunt van de oorlog, een moment voor de overwinning, zal Israël verlammen voor ten minste zes maanden, naar mijn idee zelfs acht maanden," zei hij op een persconferentie.

Een nieuwe verkiezing zou ook de onderhandelingen verlammen over de vrijlating van gijzelaars in ruil voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog en de vrijlating van Palestijnse gevangenen, zei Netanyahu. Dit zou "het einde van de oorlog bewerkstelligen voordat de doelen zijn bereikt" en dus vooral Hamas in de kaart spelen. Netanyahu maakte nogmaals duidelijk dat hij vasthoudt aan zijn koers: "We zullen Rafah binnenmarcheren en daar alle Hamasleden uitroeien voor de overwinning. De vernietiging van Hamas is een essentieel doel van deze oorlog, inclusief de terugkeer van de gijzelaars."

De gesprekken voor een staakt-het-vuren zijn ondertussen echter vastgelopen. Er kwam geen akkoord met Hamas. Naar verluidt is een Israëlische delegatie vandaag naar Caïro gereisd voor nieuwe besprekingen.

Netanyahu geopereerd aan hernia
Netanyahu is afgelopen week geopereerd aan een hernia. De operatie was succesvol en Netanyahu is nu herstellende, zo heeft het ziekenhuis in Jeruzalem inmiddels bekendgemaakt. De regeringsleider had eerder aangekondigd dat hij snel wilde terugkeren. Minister van Justitie Yariv Levin, die ook vicepremier is, zal tijdens zijn afwezigheid het stokje overnemen.

Volgens zijn kantoor werd zaterdag tijdens een routineonderzoek bij de 74-jarige een hernia vastgesteld. In het verleden is hij vaak in het ziekenhuis opgenomen vanwege gezondheidsproblemen. Afgelopen zomer kreeg hij een pacemaker.