'Kruisvaarder' tegen game-geweld Joe Lieberman overleden op 82-jarige leeftijd

De voormalige Amerikaanse senator en 'kruisvaarder tegen gewelddadige videogames' Joe Lieberman is op 82-jarige leeftijd overleden. Lieberman wordt gezien als de belangrijkste drijfveer achter de totstandkoming van het ESRB, het Noord-Amerikaanse classificatiesysteem voor computerspellen.

Aan het einde van 1993 en het begin van 1994 werden er, mede op initiatief van Lieberman, gesprekken gevoerd tussen Amerikaanse politici en vertegenwoordigers van gamebedrijven, waaronder Nintendo en Sega. De aanleiding was een grote toename van gewelddadige games en hun vermeende impact op kinderen. Drie titels die structureel genoemd werden als voorbeelden waren Mortal Kombat, Doom en Night Trap.

Lieberman dreigde met regulering van de gameindustrie als ontwikkelstudios en uitgevers zelf geen maatregelen zouden nemen. Als gevolg werd de Entertainment Software Association (ESA) opgericht, waar de grootste game-uitgevers lid van werden. De ESA creëerde vervolgens het classificatiesysteem ESRB, die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. In tegenstelling tot het Europese PEGI dat ook in Nederland gebruikt wordt, is het ESRB niet wettelijk vastgelegd.

Terugkijkend op de aanleiding, waarbij de eerste Mortal Kombat-game van NetherRealm Studios en dan in het bijzonder de beruchte 'Fatalities' de boventoon voerden, lijkt er ten aanzien van de mate van geweld niet veel te zijn veranderd als we kijken naar de meest recente iteratie van de Mortal Kombat-franchise:

Desalniettemin heeft Lieberman er wel voor gezorgd dat uitgevers van computerspellen hun producten nu van een label voorzien zodat ouders voor hun kinderen eventueel kunnen beoordelen of zij de games wel geschikt achten.

Lieberman kreeg destijds vooral veel kritiek op zijn ideeën omdat hij naar verluidt pseudo-wetenschappelijke argumenten aanhaalde om zijn plannen uit te kunnen voeren. En hoewel de American Psychological Association zegt dat gewelddadige games kunnen zorgen voor agressief gedrag, is er nooit wetenschappelijk aangetoond dat er een link is tussen gewelddadige activiteiten zoals 'school shootings' en het spelen van gewelddadige computerspellen.

Lieberman overleed volgens een verklaring van familieleden aan de complicaties van een val.