Meer dan helft van Europese kiezers vindt klimaatactie een prioriteit

Volgens een peiling van Euronews-Ipsos is meer dan de helft van de Europese kiezers van mening dat de strijd tegen de klimaatverandering een prioriteit is.

Nog eens 32 procent zegt dat het belangrijk is, maar geen prioriteit, en 16 procent is van mening dat de strijd tegen de klimaatverandering een secundaire kwestie is.

In het eerste pan-Europese onderzoek in zijn soort, vlak voor de Europese verkiezingen, werden 25.916 mensen uit 18 landen geïnterviewd over een reeks kwesties. Deze landen vertegenwoordigen samen 96 procent van de EU-bevolking.

In de 18 landen die in de enquête zijn meegenomen, gelooft 52 procent van de respondenten dat de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit is. Het opsplitsen van de gegevens in individuele landen levert echter een ingewikkelder en gevarieerder beeld op.

Denemarken (69 procent), Portugal (67 procent) en Zweden (62 procent) waren de landen waar het hoogste percentage mensen klimaatverandering als een prioriteit ziet. Nog eens 23 procent in Denemarken, 28 procent in Portugal en 26 procent in Zweden vond het een belangrijk issue maar geen prioriteit.

Polen, Tsjechië en Finland hadden het laagste percentage respondenten dat geloofde dat klimaatverandering een prioriteit was voor de EU. Toch beschouwt iets meer dan een derde van de mensen (34 procent) in deze drie landen dit als een prioriteit.

Alleen in Polen was er een aanzienlijk aantal (35 procent) dat gelooft dat de strijd tegen de klimaatverandering een secundaire kwestie is. In alle andere landen was minder dan een kwart van de mensen deze mening toegedaan.

Vrouwen zeiden met 55 procent iets vaker dat de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit was, vergeleken met 49 procent van de mannen.

Uit de peiling bleek ook dat leeftijd geen significante indicator is voor het perspectief van mensen op klimaatactie.