Martin wint GP van Portugal, Acosta pakt eerste podium en Bagnaia met Marquez onderuit

De Grand Prix van Portugal in de MotoGP heeft zondag genoeg spektakel opgeleverd. Op het circuit van Portimão werden de podiumplaatsen pas in de allerlaatste ronde beslist, gingen titelkandidaten onderuit en kreeg men een toptalent op het podium te zien.

Enea Bastianini mocht plaatsnemen op poleposition, met sprintwinnaar Maverick Viñales en Jorge Martin naast zich. Op de tweede rij stonden Francesco Bagnaia, Jack Miller en Marco Bezzecchi, voor Pedro Acosta, Marc Marquez, Fabio Quartararo, Brad Binder, Alex Rins en Alex Marquez - zelfs rij vijf was met Aleix Espargaro, Fabio Di Giannantonio en Miguel Oliveira potentieel gevaarlijk.

Martin kende een dijk van een openingsronde en sloeg een klein gaatje naar de rest, aangevoerd door Viñales, Bastianini, Bagnaia, Marc Marquez, Miller, Acosta en Binder - Alex Marquez was al onderuit gegaan. Martin vond een lekker ritme, maar Viñales was nog beter op dreef en reed het gaatje dicht, met Bastianini, Bagnaia en Marquez enigszins in zijn kielzog.

Acosta had het tempo ook bijzonder lekker te pakken, de toprookie reed naar Marquez en ging overtuigend voorbij de veelvoudig wereldkampioen. Halverwege de race had Martin zijn voorsprong op Viñales weer vergroot naar ongeveer een seconde, terwijl Bastianini nog in het kielzog van de Aprilia reed, anderhalve seconde voor het strijdende trio Bagnaia, Acosta en Marquez.

Vijf ronden voor het einde wist Acosta ne rondenlange pogingen eindelijk voorbij Bagnaia naar plek vier te gaan. De wereldkampioen werd snel daarna belaagd door Marquez en dat ging fout: Marquez ging buitenom, Bagnaia probeerde terug te slaan en tikte daarbij de Spanjaard én zichzelf onderuit.

Bij het ingaan van de slotronde ging Viñales vanaf de tweede plek onderuit, ogenschijnlijk had zijn Aprilia een probleem. Daarmee was de overwinning voor Martin binnen, Bastianini reed naar de tweede plek en Acosta pakte een prachtige eerste podiumplek in zijn nog uiterst jonge MotoGP-carrière, de op twee na jongste podiumklant ooit op het hoogste niveau. Binder en Miller werden vierde en vijfde, voor Bezzecchi en Quartararo - Marquez finishte wel, maar slechts als zestiende.