Pro-Oekraïense Russen en Oekraïne vallen Rusland aan

Minstens twee bewapende Russische groepen die voor Oekraïne vechten, zeggen dat ze de grens zijn overgestoken en vanuit Oekraïne aanvallen op Rusland hebben uitgevoerd. Het zijn het “Legion Freedom for Russia” en het “Siberian Battalion” die deze informatie via sociale media verstrekken. Ze bestaan uit Russen die vijandig tegenover het Kremlin staan.

Update 13.20 uur: Het Russische persbureau Ria heeft bevestigd dat er een aanval is geweest door "Oekraïense saboteurs" maar dat de aanval zou zijn afgeslagen. Bij de gevechten zou één inwoner van Tjotkino gewond zijn geraakt. Ook de Russische FSB meldt dat er een aanval vanuit Oekraïne is afgeslagen: daarbij zouden zo'n 100 'militanten' zijn gedood en meerdere pantservoertuigen zijn vernietigd.

De nieuwe inval van vrijwilligersgroepen zou gepaard zijn gegaan met een grote drone-aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied. Volgens het Russische ministerie van Defensie zouden ten minste 25 Oekraïense drones en negen raketten zijn neergehaald, niet alleen boven de grensregio's Koersk en Belgorod, maar ook bij Moskou en Sint-Petersburg. Door de aanvallen is brand ontstaan in de grote Norsi-raffinaderij nabij Nizjni Novgorod, ruim 400 kilometer ten oosten van Moskou. Deze raffinaderij produceert zo'n 11 procent van de benzine in Rusland, en die productie ligt nu gedeeltelijk stil.

Eerder berichtgeving: Het ‘Legioen Vrijheid voor Rusland’ schreef op Telegram: "We zullen ons land stap voor stap van het regime bevrijden. De Russen zullen vredig kunnen slapen zonder bang te hoeven zijn dat de deurbel zal gaan. (…) De Russen zal in vrijheid leven.”Het ‘Siberische bataljon’ schreef ook dat het ‘vrijheid en gerechtigheid zoals beloofd’ naar Rusland bracht.

De informatie is nog niet geverifieerd. Een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst zei in Oekraïense media dat de groepen de operatie onafhankelijk van Oekraïne op Russisch grondgebied uitvoerden.

Er is ook een derde groep bij betrokken: het Russische Vrijwilligerskorps. Het Vrijheid voor Rusland Legioen en het Russische Vrijwilligerskorps hebben al de verantwoordelijkheid op zich genomen voor andere, eerdere grensoverschrijdende operaties. 

De Russische geheime dienst FSB heeft berichten verworpen dat de groepen Russisch grondgebied zijn binnengedrongen. "De informatie die op sociale media wordt verspreid, komt niet overeen met de waarheid", aldus de FSB.

De gouverneur van de Russische regio Koersk, die grenst aan Oekraïne, Roman Starovoyt, liet op Telegram weten dat er een mislukte poging was geweest van een groep om een Russisch dorp te infiltreren. 


Reportage over het legioen door TheTimes: Russische burgers vechten voor Oekraïne tegen het regime van Vladimir Poetin als onderdeel van het Legioen van de Vrijheid van Rusland, een militaire eenheid waarvan de operaties onder toezicht staan van de Oekraïense inlichtingendienst.

Het Legioen heeft niet alleen actie gevoerd in Oost-Oekraïne, maar is ook gewapend binnengedrongen in Russische grenssteden in de regio Belgorod, waar het in aanvaring kwam met de troepen van het Kremlin en zelfs kortstondig stukken grondgebied bezet hield.

In Moskou is het Legioen uitgeroepen tot terroristische organisatie en zijn mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 12 jaar omdat ze sabotagedaden in opdracht van het Legioen zouden hebben beraamd.