Bundeswehr afgeluisterd door de Russen, wat is bekend?

Een afgeluisterd gesprek tussen Bundeswehr-officieren zet het Duitse ministerie van Defensie onder druk. Werd de Bundeswehr bespioneerd door Rusland? We vatten samen wat er tot nu toe bekend is. 

Aanvankelijk berichtten verschillende media over een geruchtmakende publicatie door het Russische platform 'Rusland Today'. Gisteren werd een audio-opname van ongeveer 30 minuten online geplaatst. Hierin zijn gesprekken te horen tussen hoge luchtmachtofficieren waarin besproken werd of Taurus-kruisraketten technisch in staat zouden zijn de door Rusland gebouwde brug naar het Krim-schiereiland te vernietigen. Een ander gesprekspunt is de vraag of Oekraïne de beschietingen zou kunnen uitvoeren zonder de deelname van de Bundeswehr.

Ministerie van Defensie bevestigt authenticiteit
Het Duitse ministerie van Defensie heeft de authenticiteit van het audiomateriaal bevestigd. Maar defensie kan hier op terugkomen.

Opzienbarende uitspraken over Britse kruisraketten
Het gesprek tijdens een digitale meeting op 19 februari was blijkbaar bedoeld om een verklaring voor te bereiden voor de Duitse minister van Defensie Pistorius. In de opname is te horen dat het Verenigd Koninkrijk "een paar mensen op de grond" heeft in verband met de inzet van de Britse Storm Shadow kruisraketten die aan Oekraïne zijn geleverd. Onlangs was er in het Verenigd Koninkrijk woede ontstaan over een verklaring die kanselier Scholz hierover had afgelegd. Hij had onlangs gezegd dat wat de Britten en Fransen deden op het gebied van doelcontrole en begeleidende doelcontrole niet door Duitsland zou kunnen worden gedaan. Scholz liet in het midden wat hij hier precies mee bedoelde. Deze uitspraak werd echter door sommigen opgevat als een indicatie dat de Fransen en Britten het gebruik van de aan Oekraïne geleverde Storm Shadow en Scalp kruisraketten met hun eigen strijdkrachten zouden ondersteunen. Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak ontkende dit onmiddellijk.

Militaire contraspionagedienst gaat zaak onderzoeken
Volgens het Duitse persagentschap werd tijdens de vergadering het Webex-platform gebruikt. Volgens het ministerie van Defensie is de militaire contraspionagedienst ingeschakeld.