Nicaragua daagt Duitsland voor Internationaal Gerechtshof wegens hulp aan IsraŽl

Het Midden-Amerikaanse Nicaragua heeft een rechtszaak aangespannen tegen Duitsland bij de hoogste VN-rechtbank. Het beschuldigt  Duitsland er van om “genocide te faciliteren” in de Gazastrook. Het autoritaire land rechtvaardigde zijn aanklacht met de politieke, financiële en militaire steun van Duitsland aan Israël en het bezuinigen op de financiering van de Palestijnse hulporganisatie UNRWA, aldus het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Duitsland voldoet daarmee niet aan zijn verplichting om “alles te doen om het plegen van genocide te voorkomen”, aldus de ingediende aanvraag. Het land riep op tot het uitvaardigen van een dringend besluit tegen Duitsland. 

Eind december klaagde Zuid-Afrika – net als Nicaragua, een groot voorstander van de Palestijnse rechten – Israël aan bij het Internationaal Gerechtshof wegens vermeende schendingen van de Genocideconventie begaan in de Gaza-oorlog. De VN-rechtbank oordeelde in een tussenarrest dat Israël beschermende maatregelen moet nemen om genocide te voorkomen.

Een andere dringende oproep van Zuid-Afrika aan Israël over zijn aanstaande militaire offensief in de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook is afgewezen.