World Superbike-coureur Bulega wint bij debuut, Lowes slaat dubbelslag en Iannone is terug

Op het altijd fraaie Phillip Island in Australië is het eerste weekeinde van het World Superbike-kampioenschap van 2024 verreden. Met flink wat veranderingen, zoals de moves van Toprak Razgatlioglu naar BMW en Jonathan Rea naar Yamaha, begon het jaar met drie heerlijke races, met daarbij ook de terugkeer in de racerij van Andrea Iannone na een dopingschorsing van vier jaar.

Race één
Poleposition was voor Nicolo Bulega, de wereldkampioen Supersport van vorig jaar en de eerste rijder die bij zijn Superbikedebuut de poleposition pakt sinds Ben Spies in 2009. Op rij één stonden verder ook Ducati-merkgenoot Andrea Iannone en de Kawasaki van Alex Lowes, voor Dominique Aegerter (Yamaha), de naar BMW overgestapte Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli's Yamaha. Michael van der Mark parkeerde zijn BMW op de zestiende plek.

De eerste ronde leverde gelijk volop strijd op en het was Iannone die de leiding pakte, voor Lowes, Razgatlioglu, Alvaro Bautista, Bulega en Sam Lowes. Na een aanval van Sam Lowes zakte Bautista flink terug en een ronde later schoof de wereldkampioen onderuit. Bulega werkte zich naar voren en ging voorbij Iannone naar de leiding, met de verplichte pitstop in aantocht.

Niet iedereen stopte op hetzelfde moment, maar nadat iedereen binnen was geweest had Bulega ruimschoots de leiding, voor Iannone, Razgatlioglu en Alex Lowes - voor Razgatlioglu was dat echter ietwat zinloos, hij had de minimale pitstop iets overschreden en kreeg een ruime seconde tijdstraf. Locatelli en Iannone reden zich wat los en openden de jacht op Bulega, maar dat zat er niet meer in: Bulega won als zevende rijder ooit zijn debuutrace, voor Locatelli en de teruggekeerde Iannone. Van der Mark reed een uiterst stabiele race en werkte zich fraai op naar de zevende plek.

Superpolerace
We gingen van start met dezelfde opstelling als voor race één en wederom pakte Iannone de koppositie, maar Lowes ging er al snel voorbij. Razgatlioglu sloot aan op plek drie, voor Remy Gardner, Bulega en Bautista. Halverwege de race leek Iannone ineens een probleem te hebben, hij zakte fors terug, terwijl Alex Lowes voorin een gaatje sloeg. Dat leverde hem de winst op, voor Locatelli en Razgatlioglu, met Van der Mark op de zestiende plek.

Race twee
De uitslag van de superpolerace was de startopstelling voor race twee. Na de wederom spectaculaire openingsfase had Locatelli de leiding, voor Bautista en Razgatlioglu, maar diens BMW gaf in ronde twee ineens de geest met een flinke plof. Sam Lowes schoof zo op naar de derde plek, voor de goed naar voren gekomen Iannone en de tot dan onzichtbare Jonathan Rea op zijn nieuwe Yamaha.

Al snel ging Rea onderuit en kampte Gardner met een mechanisch probleem, waarna de rode vlag werd gezwaaid wegens Rea's valpartij - de zesvoudig wereldkampioen was in elk geval bij bewustzijn. Met Bautista, Locatelli, Iannone, Sam en Alex Lowes en Michael Ruben Rinaldi voorop werd de race even later herstart, de verplichte pitstop was daarmee komen te vervallen.

Bautista pakte bij de herstart de leiding, voor Rinaldi en Alex Lowes en na een paar ronden vormden zij de kopgroep, met Locatelli er ook nog bij. Na een foutje zakte Rinaldi wat weg tot achter Lowes en Locatelli, die in de slotronden dusdanig hard knokten dat Locatelli er met een highsider af klapte. Lowes ging kort daarop buitenom langs Bautista en dat leverde hem de overwinning op, enkele duizendsten voor Bautista, die uiteraard baalde, maar die de fraaie inhaalactie duidelijk kon waarderen. Danilo Petrucci reed met een sterke slotfase naar de derde plek, voor Iannone, Bulega en Rinaldi - Van der Mark finishte als tiende.

In het kampioenschap is Lowes de leider na het openingsweekeinde, voor Bulega en Locatelli. Van der Mark staat op de negende plek.