Estland: Rusland verantwoordelijk voor vandalisme tegen minister en journalist

De Estse veiligheidsdienst (ISS) claimt dat het de daders heeft geïdentificeerd die vorig jaar auto's van de minister van Binnenlandse Zaken en een journalist hebben vernield. ISS denkt dat 10 aangehouden personen handelden namens de Russische speciale diensten.

De betrokken personen zouden verschillende rollen hebben gehad, variërend van het verzamelen van informatie tot het uitvoeren van de vernielingen. Behalve de eerder genoemde voertuigen zouden ook gedenkplaatsen getroffen zijn door vernielingen door deze groep. Een aantal andere acties die nog in voorbereiding waren, heeft men kunnen voorkomen. Het doel van de vandalistische acties zou zijn om angst en spanningen aan te wakkeren in de Estse samenleving.

Werving via sociale media
Van de aangehouden personen bezitten sommige de Estse nationaliteit, anderen de Russische, en sommige hebben zowel de Russische als Estse nationaliteit. Een deel van de verdachten zou via social media geworven zijn. Volgens de directeur van de ISS zou ook China via sociale media mensen werven voor ondermijnende acties.

In  buurland Letland is vandaag iemand aangehouden die die een gedenkplaats vernielde en die volgens de lokale veiligheidsdienst eveneens door Russische agenten werd aangestuurd. Premier Kaja Kallas van Estland roept andere landen op om vergelijkbare acies te melden en zo te laten zien hoe het Kremlin onrust probeert te veroorzaken in democratische landen.