Extinction Rebellion gaat ondanks oproep Halsema zaterdag toch A10 blokkeren

Extinction Rebellion (XR) gaat, ondanks de 'dringende oproep' van burgemeester Femke Halsema om af te zien van de demonstratie aankomende zaterdag, toch in Amsterdam de A10 op. Dat werd maandagavond duidelijk tijdens een briefing van de A10 blokkade. Op 30 december blokkeerde de actiegroep de snelweg voor de eerste keer. Zo meldt AT5

De boodschap van Extinction Rebellion is duidelijk: zij gaan aankomende zaterdag om 12.00 uur de A10 op en gaan daar niet meer zomaar weg. "Onze eis: we blijven totdat ING stopt met fossiel", klonk het tijdens de briefing. 

Extinction Rebellion wil dat de ING Bank stopt met het financieren van bedrijven die iets te maken hebben met de fossiele industrie. De actiegroep is zich bewust dat zij waarschijnlijk nog een lange weg te gaan hebben voordat hun doel wordt bereikt. "Het is geen sprint, het is een marathon."

Brief
De brief die Halsema maandag aan de actiegroep stuurde en in het bezit is van AT5, werd kort benoemd. "Deze hebben we met jullie gedeeld. Er bestaat een grote kans dat de gemeente dat niet toelaat en de politie op ons afstuurt en wij worden gevorderd en worden aangehouden", aldus de organisatie van Extinction Rebellion. "Neem genoeg eten en drinken mee en houd er in je achterhoofd rekening mee dat het laat kan worden."

Afgelopen februari werd duidelijk dat actievoerders die de wet overtreden een sneller en harder politieoptreden konden verwachten, bijvoorbeeld een directe boete. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lieten dat weten in een gezamenlijke verklaring.

Extinction Rebellion is zich bewust van die mogelijkheid en liet vanavond weten: "Als je beboet wordt, ga dan niet ter plekke betalen. Film als het kan wat er gebeurt en wat de politie zegt, dat is belangrijk voor de advocaat om te helpen. Ga niet op dat moment betalen en geef niet toe aan de druk van de politie."

'Onaanvaardbaar risico'
Door de A10 te blokkeren nam Extinction Rebellion in december volgens Halsema al een 'onaanvaardbaar risico'. "Hiermee geeft u naar mening van de driehoek onvoldoende blijk van bewustzijn van de risico’s die verbonden zijn aan een demonstratie."

Volgens Halsema heeft Extinction Rebellion aangegeven dat ze hun deelnemers dit keer voorbereiden op die risico's. "Maar u kunt echter niet concreet maken hoe u daarin op veilige wijze gaat voorzien, en geeft u vooral aan dat u ervan uitgaat dat de driehoek uw demonstratie zal faciliteren en maatregelen treft."

De burgemeester liet in de brief weten dat Extinction Rebellion ervan zou uitgaan dat dat de weg zaterdag van tevoren wordt afgesloten. Uit een mail die de actiegroep naar de driehoek stuurde maakt de burgemeester op dat ze ook geen gebruik willen maken van een alternatieve locatie. "De driehoek betreurt deze opstelling", aldus Halsema. 

Voor de eerste blokkade op de A10 hield de politie uiteindelijk 400 demonstranten aan. Bijna allemaal werden ze kort daarna zonder boete of identiteitscontrole vrijgelaten. Ook de zeven demonstranten die langer vast bleven zitten, werden uiteindelijk niet vervolgd.