Navalny's lichaam in ziekenhuis, honderden arrestaties bij herdenkingen

Volgens een bericht in de media is het lichaam van de Russische oppositiepoliticus Navalny in een ziekenhuis in Salekhard, eerder was onduidelijk waar zijn stoffelijk overschot zich bevond.

Dat meldt de Kremlin-kritische Novaya Gazeta Europa. Er was nog geen autopsie uitgevoerd. De stad Salekhard ligt hemelsbreed zo’n 50 kilometer van het gevangenkamp waar Navalny vrijdag overleed.

Volgens OWD-Info ondertekenden ruim 12.000 mensen een oproep waarin ze de Russische autoriteiten opriepen het lichaam aan de familieleden van Navalny over te dragen.

Herdenkingsbijeenkomsten voor Navalny in Rusland: 400 arrestaties, eerste gevangenisstraffen opgelegd
In Rusland bezocht de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Tracy, vandaag een geïmproviseerd monument voor Navalny. Ze legde bloemen bij het monument voor de slachtoffers van de politieke onderdrukking in het Sovjettijdperk. Het is een herdenkingsplaats voor Navalny geworden.

De politie heeft inmiddels hekken neergezet om bezoekers te weren. De niet-gouvernementele organisatie OWD-Info heeft tot nu toe minstens 400 arrestaties geregistreerd in 36 Russische steden, waaronder Moskou en Sint-Petersburg. Volgens de informatie zijn deelnemers aan de herdenkingen al gevangenisstraffen van maximaal twee weken opgelegd.

De Georgische president Zurabishvili zei op de Veiligheidsconferentie van München dat het geen toeval was dat het Kremlin de dood van Navalny kort voor aanvang van de internationale bijeenkomst in Duitsland aankondigde. De boodschap van Moskou is dat Rusland doet wat het wil en waar het wil, zei Zurabishvili.