Beune stunt met wereldtitel op 5km, Ghiotto met supertijd naar wereldtitel 10km

In Calgary is de slotdag van het wereldkampioenschap afstanden begonnen. De zondag werd geopend met de vijf kilometer bij de vrouwen en dat leverde gelijk al een dubbel Nederlands succes op, maar wel op verrassende wijze. De mannen volgden met de tien kilometer, later op de avond worden de 1500 meters verreden.

5000m vrouwen
De ogen waren gericht op de vierde van zes ritten, waarin Irene Schouten het opnam tegen tienvoudig wereldkampioene Martina Sablikova. Nadat het even gelijk op ging, wist Schouten haar Tsjechische opponente richting de slotfase wat te breken en met 6:48,98 minuten reed ze een dijk van een tijd, tegen de ook meer dan uitstekende 6:51,88 van Sablikova.

Een rit later kwam Joy Beune in actie en die ging er, zoals altijd, als een dolle vandoor. Binnen no-time had ze meerdere seconden voorsprong op Schouten en was het wachten op het vertragen, zoals Beune dat doorgaans doet, maar dat bleef dit keer bijzonder netjes binnen de perken. Beune trok het op indrukwekkende wijze door en knalde naar de wereldtitel in 6:47,72 minuten. Schouten moest zowaar genoegen nemen met zilver, Sablikova pakte het brons.

10.000m mannen
Graeme Fish reed een geweldige race, waarin hij het aan het einde íets lastiger kreeg, maar met 12:48,61 minuten deed hij een serieuze gooi naar de medailles. Na de dweilpauze reden Ted-Jan Bloemen en Jorrit Bergsma een heerlijke rit tegen elkaar: Bloemen pakte een forse voorsprong, Bergsma knokte zich terug en dat gaf Bloemen de extra duw om nog eens te versnellen naar 12:47,01 minuten, tegen 12:50,91 voor Bergsma.

Patrick Roest startte vervolgens een stuk trager, maar begon in de tweede helft met rasse schreden tijd goed te maken. Dat hield hij echter niet vol en met de handen op de bovenbenen wist hij er nog een paar redelijke ronden uit te persen voor 12:50,32 minuten. De Italiaan Davide Ghiotto was de laatste die voor goud kon gaan en met een werkelijk fantastische race deklasseerde hij de rest: goud in 12:38,81 minuten, de achtste tijd ooit, Bloemen en Fish pakten zilver en brons.