Grand Slam-brons in Baku voor judoka's Van Lieshout en De Wit

In Baku is zaterdag de tweede van drie dagen afgewerkt tijdens de Grand Slam voor de judoka's aldaar. Dat leverde zowaar twee Nederlandse medailles op, terwijl de ploeg het in de breedte alleszins prima deed in de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Vrouwen -63kg
Geke van der Berg ging er in de kwartfinales uit tegen Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada, terwijl Joanne van Lieshout het zelfs tot de halve finales schopte, waarin Lubjana Piovesana uit Oostenrijk te sterk was. De twee mochten echter tegen elkaar strijden om brons en dat ging naar Van Lieshout, die een aanval overnam en Van den Berg op haar rug legde - het andere brons was voor Szofi Ozbas uit Hongarije, na winst op de Israëlische Gili Sharir. De winst ging na een slopende finale naar Piovesana, die diep in de golden score Beauchemin-Pinard op fraaie wijze op de rug legde voor ippon.

Vrouwen -70kg
Kim Polling ging er in de kwartfinales uit tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres, maar mocht wel strijden om brons. Dat leverde geen succes op: de Griekse Elisavet Teltsidou nam haar in een houdgreep en pakte de winst, terwijl Polleres uiteindelijk de andere strijd om brons verloor van de Hongaarse Szabina Gercsak. De finale leverde een fraaie zege op voor Barbara Matic: de Kroatische stond een waza-ari achter tegen Marie Eve Gahie uit Frankrijk, maar gooide haar opponente op zeer fraaie wijze op de rug voor ippon en de winst.

Mannen -73kg
Het thuispubliek kon aan het feest, want Hidayat Heydarov rekende in de finale af met Abubakr Sherov uit Tadzjikistan. Landgenoot Rashid Mammadaliyev verloor de strijd om brons van de Canadees Arthur Margelidon, terwijl Ejder Toktay uit Turkije het andere brons won door de Rus Ayub Khazhaliev te verslaan.

Mannen -81kg
In de kwartfinales werd Frank de Wit uitgeschakeld door Askerbii Gerbekov, uitkomend voor Bahrain, maar hij mocht wel vechten om brons en met een fraaie ippon pakte hij de winst op de Oostenrijker Shamil Borchashvili. Het andere brons was voor Gerbekov, die de Duitser Tim Gramkow snel op de rug legde, waarna de dag werd afgesloten met een onderonsje der thuisfavorieten: Zelm Tckaev won met een mooie ippon van Omar Rajabli.