Kremlin vindt reactie op dood Navalny onacceptabel, dood bevestigd door zijn team

Het Kremlin heeft de reactie van het Westen op de dood van Alexei Navalny "onaanvaardbaar" en "absoluut rabiaat" genoemd.

Het zegt een onderzoek te hebben ingesteld naar het incident, maar voor velen buiten Rusland ligt de schuld duidelijk bij de Russische president Vladimir Poetin. 

De dood van de oppositiepoliticus Navalny is inmiddels bevestigd door zijn team. Zijn perswoordvoerster Jarmysj verwees naar de moeder van Navalny. Zij was naar Siberië afgereisd, waar haar zoon gevangen zat in een gevangenenkamp. Daar ontving ze het officiële bericht dat haar zoon was overleden, schreef Jarmysj op de korte berichtendienst X.

Het overlijden zou vrijdag om 14.17 uur lokale tijd (10.17 uur CET) hebben plaatsgevonden. Medewerkers van de staatsonderzoekscommissie hebben het lichaam opgehaald, zei Jarmysch. Een medewerker van het gevangenkamp zei dat het lichaam voor onderzoek naar de stad Salekhard was gebracht. De stad ligt op ongeveer 50 kilometer van het gevangenkamp.

Persbureau Reuters meldde echter dat het lichaam daar nog niet was aangekomen in het mortuarium. Dat zei een medewerker van de vestiging aan de telefoon. Ook Yarmysch bevestigde dit en eist dat het lichaam van Navalny onmiddellijk aan zijn familieleden zou worden overgedragen.