Trump: 'te zuinige NAVO-landen geen bescherming, Poetin gaat zijn gang maar'

De Amerikaanse presidentskandidaat Trump heeft tijdens een verkiezingsbijeenkomst gedreigd in gebreke blijvende NAVO-partners niet te zullen beschermen tegen Rusland. Hij zou Moskou zelfs aanmoedigen om agressief op te treden. Het Witte Huis heeft direct gereageerd.

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zou NAVO-partners die hun financiële verplichtingen niet nakomen geen bescherming bieden tegen Rusland. De voormalige Amerikaanse president zei dit zaterdag op een campagne-evenement in de Amerikaanse staat South Carolina.

De 'president van een groot land' vroeg Trump ooit of de VS dit land ook zou beschermen tegen Rusland als het niet voldoende zou betalen voor zijn defensie-uitgaven, zei Trump. Hij antwoordde: "Nee, ik zou jullie niet beschermen." In feite, zei hij, zou hij "Rusland zelfs aanmoedigen om te doen wat ze maar willen".

Het is onduidelijk of er ooit zo'n gesprek was geweest tussen Trump en een staatshoofd, want Trump zei ook: "Laten we aannemen dat dat is gebeurd."

Witte Huis: 'Afschuwelijk en verontrustend'.
Het Witte Huis reageerde onmiddellijk. "Het aanmoedigen van aanvallen door een moorddadig regime op onze naaste bondgenoten is afschuwelijk en verontrustend", zei woordvoerder Andrew Bates in een verklaring. "Het brengt de nationale veiligheid van Amerika, de stabiliteit in de wereld en onze economie thuis in gevaar." In plaats van op te roepen tot oorlogen en het bevorderen van "gestoorde chaos", zal de Amerikaanse president Joe Biden "het Amerikaanse leiderschap blijven versterken".

Tijdens een recent bezoek aan Washington weerlegde secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg de vrees dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de toekomst van de NAVO in gevaar zou kunnen brengen. Hij heeft vier jaar met Trump samengewerkt en goed naar hem geluisterd, zei Stoltenberg eind januari tegen de Amerikaanse zender CNN. Trumps belangrijkste kritiek dat de alliantiepartners minder geld aan defensie uitgeven dan was afgesproken met de NAVO, was goed begrepen. De defensie-uitgaven zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd.

Trump heeft herhaaldelijk gedreigd zich terug te trekken uit de NAVO
Trump, die president was van 2017 tot 2021, heeft herhaaldelijk gedreigd de VS terug te trekken uit het defensieverbond. Zoals de Washington Post meldde, noemde hij een bijeenkomst tijdens een evenement in 2022 waarbij hij de NAVO-partners vertelde dat hij de toezegging van het bondgenootschap voor defensie niet zou nakomen als de landen niet meer zouden spenderen aan hun defensiebudgetten. Dit zou dus een toespeling kunnen zijn op een uitspraak van Trump tijdens de NAVO-top in 2018.

De Republikein wil volgend jaar november herkozen worden als president en strijdt voor de kandidatuur in de voorverkiezingen van zijn partij. Hij voert onder andere campagne met een fundamentele herwaardering van de NAVO.

Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in South Carolina kondigde Trump ook opnieuw aan dat hij op grote schaal illegalen zou gaan deporteren. Illegale immigratie is een van de dominante onderwerpen in de Amerikaanse verkiezingscampagne. Een veelgebruikt argument aan Republikeinse zijde is dat het geld van de belastingbetaler niet moet worden besteed aan het beschermen van andere landen - zoals Oekraïne - maar aan het beschermen van de eigen grens.