Kandidaten voor Russische presidentsverkiezingen zijn bekendgemaakt

Rusland heeft de registratie van presidentskandidaten voor de verkiezingen van maart afgerond. Volgens een bericht van het staatspersbureau Tass staan er naast zittend president Poetin nog drie andere politici kandidaat.

Dat zijn Vladislav Davankov, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Doema, Leonid Slutsky, voorzitter van de ultranationalistische Liberaal Democratische Partij en Nikolai Charitonov van de Communistische Partij. Alle kandidaten steunen de oorlog van Moskou tegen Oekraïne.

Er wordt een duidelijke overwinning voor Poetin verwacht, critici en oppositieleden zien geen vrije verkiezingen. Een paar dagen geleden werd de tegenstander van de oorlog, Nadezjdin, uitgesloten als kandidaat voor het presidentschap. De kiescommissie beschuldigde hem ervan te veel fouten te hebben gemaakt met de benodigde handtekeningen.

Poetin is al bijna 25 jaar aan de macht
Poetin werd eind 1999 door de toenmalige president Jeltsin aangesteld als zijn opvolger. Aanvankelijk nam hij het ambt tijdelijk waar. In maart 2000 werd Poetin tot president gekozen. Sindsdien bepaalt hij de Russische politiek - soms als premier. Poetin liet de grondwet wijzigen zodat hij zich opnieuw verkiesbaar kon stellen.