Jordanië schrijft historie en staat in Asia Cup-finale tegen kampioen Qatar

In Qatar wordt deze weken weer eens de Asia Cup gespeeld, vijf jaar na de vorige editie - COVID-19 gooide het nodige roet in het eten. De halve finales zitten er inmiddels op, zaterdag wordt om 16.00 uur Nederlandse tijd de finale gespeeld.

Jordanië - Zuid-Korea
Nooit eerder stond Jordanië in de halve finales, iets wat Zuid-Korea - kampioen bij de eerste twee, destijds nog uiterst kleinschalige edities - al meerdere malen deed. Na wat kansen over en weer was het vroeg in de tweede helft raak: een prima aanval eindigde bij Yazan Al-Naimat, die de Koreaanse keeper op fraaie wijze verschalkte. Een dikke tien minuten later was het nog eens raak: Musa Al-Taamari, die tot dit seizoen drie jaar bij OH Leuven speelde, rondde een mooei aanval af en verdubbelde de voorsprong. De Koreanen kwamen niet meer tot echt grote kansen en voor het eerst mag Jordanië zich op gaan maken voor de finale.

Iran - Qatar
In de vroege jaren won Iran drie keer, maar na 1976 bleef het bij zes halve finales, die allemaal verloren gingen. Qatar schopte het bij de vorige editie, vijf jaar geleden, voor het eerst zover en pakte zelfs de titel. Al na een paar minuten kreeg Sardar Azmoun een kans, waar hij vol overheen maaide, maar hij kreeg een herkansing en de sterspeler opende met een mooie omhaal de score. Ruim tien minuten later stond het alweer gelijk, nadat Jassem Gaber een afstandsschot via een Iraans been over de Iraanse keeper heen zag vliegen. Kort voor rust kreeg Akram Afif de bal en hij schoot met een lekkere pegel de 2-1 binnen voor Qatar.

Iran liet het er uiteraard niet bij liggen en amper een minuut na rust zorgde een Qatarese handsbal ervoor dat Alireza Jahanbakhsh aan mocht leggen vanaf de stip: 2-2 dankzij de Feyenoorder. Tien minuten voor het eind van de reguliere speeltijd kwam de bal voor het Iraanse doel terecht bij Almoez Ali, met negen goals de grote held op de Asia Cup van 2019, en hij twijfelde niet: 3-2 Qatar. In blessuretijd kreeg Iran nog een rode kaart, maar Jahanbakhsh had de gelijkmaker op zijn voeten: hij zag de bal echter nét de paal raken. Qatar hield stand en gaat tegen Jordanië spelen voor de titel.