Noorwegen maakt 24 miljoen euro over aan UNRWA

Na Spanje geeft ook Noorwegen financiële steun aan de bekritiseerde VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA). De hulporganisatie is de ruggengraat van alle humanitaire inspanningen in de Gazastrook, kondigde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide aan tijdens een reis naar Washington.

Noorwegen maakt daarom 275 miljoen Noorse kronen over voor het werk van de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Dit bedrag komt overeen met ongeveer 24 miljoen euro. Volgens de regering komt de bijdrage ten goede aan het werk van de UNRWA voor 5,9 miljoen Palestijnse vluchtelingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem, Libanon, Syrië en Jordanië.

Tegelijkertijd maakte Eide woensdagavond in een verklaring van zijn ministerie duidelijk dat ze geschokt waren door de beschuldigingen aan het adres van UNRWA-medewerkers en dat ze volledige transparantie hierover verwachtten. Het was echter volkomen verkeerd om miljoenen mensen collectief te straffen voor de vermeende acties van twaalf werknemers.