FAA: veiligheidstoezichtsysteem vliegtuigen van Boeing werkt niet

Het hoofd van het Amerikaanse agentschap dat belast is met het veilig houden van passagiersvliegtuigen (FAA) vertelde het Amerikaanse Congres dat de interne veiligheidsmaatregelen van Boeing mogelijk hebben gefaald en dat het toezichtsysteem "niet werkt".

Geconfronteerd met vragen van het Congres over waarom sommige Boeing-vliegtuigen losse bouten hadden, waarom het neuswiel van een vliegtuig vlak voor het opstijgen wegrolde en waarom een deurplug uit het vliegtuig sprong terwijl het in de lucht was, vertelde Michael Whitaker, hoofd van de Federal Aviation Administration (FAA), aan de House Aviation Committee, dat er veranderingen plaats moeten vinden. “Ik ben het er zeker mee eens dat het huidige systeem niet werkt omdat het geen veilige vliegtuigen oplevert, dus daar moeten we veranderingen in aanbrengen”, zei hij, verwijzend naar het interne toezichtproces van Boeing.

Whitaker vertelde het Amerikaanse Congres dat de FAA meer toezicht wil en naar al het andere kijkt dat kan worden gedaan om de veiligheid van vliegtuigen te verbeteren. Zijn optreden komt terwijl Boeing wordt geconfronteerd met forse kritiek na een reeks schijnbare mechanische storingen, zoals op 5 januari een wegspringende deurplug uit een Boeing MAX 9-vliegtuig van Alaska Airlines.