Ivoorkust na zinderende ontknoping in halve finales African Cup of Nations

Niet alleen in Azië, ook in Afrika wordt volop gevoetbald om de continentale eer. In een bloedheet en smerig vochtig Kameroen, waar de temperaturen geregeld oplopen tot bijna veertig graden, wordt de African Cup of Nations gespeeld, met vrijdag en zaterdag de kwartfinales.

Nigeria - Angola
Drievoudig kampioen Nigeria (1980, 1994, 2013) opende de kwartfinales tegen Angola, dat nooit verder kwam dan twee keer de kwartfinales (2008, 2010). Kort voor rust werd de score geopend door Ademola Lookman, die hard binnen trapte. Zini zag de mogelijke gelijkmaker vervolgens op de paal belanden, terwijl Victor Osimhen in de slotfase de 2-0 afgekeurd zag worden wegens buitenspel. Het bleef bij 1-0 en het Nigeria van de geboren Haarlemmer William Troost-Ekong staat in de halve finales.

DR Congo - Guinea
Als Congo-Kinshasa (1968) en als Zaïre (1974) won de Democratische Republiek Congo twee keer het toernooi, terwijl Guinea - dit keer met Cambuur-speler Sekou Sylla in de basis - één keer de halve finales haalde: in 1976 waren ze zelfs de verliezend finalist. Na een minuut of twintig ging Mohamed Bayo er zonder enige aanleiding bij liggen, wat zowaar een penalty opleverde, die Bayo zelf benutte. Niet veel later kreeg Congo echter gerechtigheid: uitgerekend Chancel Mbemba, die de niet-bestaande overtreding beging, trapte de gelijkmaker op heerlijke wijze binnen. In de tweede helft kreeg Guinea een megakans, maar Congo schakelde snel om en zag dat eindigen met een penalty, die Yoane Wissa benutte. Tien minuten voor het einde trapte Arthur Masuaku een vrije trap op prachtige wijze binnen voor 3-1 en dus staat Congo in de halve finales.

Mali - Ivoorkust
De verloren finale van 1972 is nog altijd Mali's beste resultaat ooit, terwijl Ivoorkust in 1992 en 2015 de titel pakte. Na een goed kwartier kon Mali op voorsprong komen, maar Adama Traoré benutte de penalty niet. Halverwege de tweede helft was het raak: Nene Dorgeles ramde van afstand op heerlijke wijze de 1-0 binnen voor Mali. Het leek voorbij voor het gastland, maar de net in het veld gekomen Simon Adingra prikte in de slotminuten de gelijkmaker binnen. In de verlenging kopte oud-Ajacied Sebastien Haller op de lat, maar in de allerlaatste seconde was het toch raak: Oumar Diakité werd de held van Ivoorkust door zijn land van afstand de halve finales binnen te schieten, 2-1.

Kaapverdië - Zuid-Afrika
Kaapverdië, met de in Nederland geboren en spelende broers Deroy (Fortuna Sittard) en Laros Duarte (FC Groningen), stond pas voor de tweede keer in de kwartfinales, terwijl Zuid-Afrika in 1996 de titel pakte, maar verder door de jaren heen relatief matig presteerde. In de kwartfinale werden alle kansen gemist en moesten penalties uiteindelijk uitkomst bieden, waarin het voor Kaapverdië een drama werd: welgeteld één van de vijf ging raak, ook Laros Duarte scoorde niet. Keeper Ronwen Williams was met vier reddingen de grote held van Zuid-Afrika, dat nota bene voor het eerst sinds 2000 weer eens in de halve finales staat.