Jahanbakhsh schiet Iran naar halve finales Asia Cup; Qatar, Jordanië en Zuid-Korea ook door

In Qatar wordt weer volop gevoetbald, want de Asia Cup is er in volle gang. Na de groepsfase en de achtste finales was het vrijdag en zaterdag tijd voor de kwartfinales, waarbij het thuisland en tevens de regerend kampioen weer in actie kwam.

Tadzjikistan - Jordanië
Debutant Tadzjikistan wist zich knap voor de achtste finales te plaatsen en rekende daarin zelfs af met de Verenigde Arabische Emiraten, terwijl Jordanië voor de derde keer in de kwartfinales stond. In die kwartfinale werden over en weer de nodige kansen gemist, maar na ruim een uur was het raak: Abdallah Nasib kopte via het lichaam van Vahdat Hanonov de eerste en uiteindelijk winnende treffer binnen, waardoor Jordanië voor het eerst in de halve finales staat.

Australië - Zuid-Korea
Late comebacks kenmerkten het toernooi van Zuid-Korea, dat in 1956 en 1960 de titel pakte en sindsdien vrijwel altijd de kwart- en/of halve finales haalt, maar nooit meer won. Onder meer tegen Saoedi-Arabië kwamen ze diep in blessuretijd langszij, terwijl Australië - kampioen in 2015 - prima door het toernooi gaat. Kort vor rust was het Craig Goodwin die de 1-0 rustig binnen volleerde en de Aussie's leken op weg naar de winst, maar Zuid-Korea zou Zuid-Korea niet zijn zonder een zeer late goal: diep in blessuretijd kreeg de ploeg een penalty en Hwang Hee-chan liet die kans niet liggen. In de verlenging mocht Son Heung-min aanleggen voor een vrije trap en de superster van de ploeg trapte die heerlijk langs AZ-keeper Mathew Ryan, wat Zuid-Korea uiteindelijk de 2-1 zege opleverde.

Iran - Japan
Na drie zeges op rij, in 1968, 1972 en 1976, bereikte Iran nooit meer de finale, nu speelden ze tegen een andere grootmacht: Japan, winnaars in 1992, 2000, 2004 en 2011. Hidemasa Morita zette de Japanners via het been van de Iraanse keeper na een klein half uur op 1-0, maar met een fraai binnengewerkte goal trok Mohammed Mohebi in de tweede helft de stand gelijk. In blessuretijd mocht Alireza Jahanbakhsh aanleggen en de Feyenoorder trapte zijn land snoeihard naar de halve finales: 2-1, voor Yukinari Sugawara (AZ) en Jahanbakhsh's clubgenoot Ayase Ueda was de droom voorbij.

Qatar - Oezbekistan
Qatar stuntte door in 2019 voor het eerst de titel te winnen, de regerend kampioenen troffen in Oezbekistan een land dat alleen in 2011 de halve finales haalde. Na een klein half uur was het raak: captain en recordinternational Hassan Al-Haydos werkte de bal via de onfortuinlijke Utkir Yusupov in het doel. Van flinke afstand maakte Odiljon Hamrobekov in de tweede helft de gelijkmaker, maar via penalties pakte Qatar vervolgens alsnog de winst voor eigen publiek.