Rallyrijder Neuville opent WK met winst in Rallye Monte Carlo

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de Rallye Monte Carlo stond op het programma: de traditionele opening van het seizoen in het wereldkampioenschap rally. Het werd een spannende editie, waarbij het hele podium uiteindelijk binnen een minuut eindigde.

Op donderdag werden twee proeven gereden, vrijdag volgden er nog eens zes. Grote uitvallers waren er nog niet op de eerste dagen, maar spannend was het wel: Elfyn Evans was met Scott Martin in de Toyota het snelst, op slechts 4,5 seconden gevolgd door teamgenoten Sebastien Ogier en Vincent Landais. De Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe stonden met hun Hyundai op 16,1 seconden, teamgenoten Ott Tänak en Martin Järveoja waren op 1:13,6 minuten 'best of the rest'.

Problemem met het hybridesysteem maakten het voor Evans lastig op de zaterdag: de Welshman leverde een ruime halve minuut in en stond op 34,9 seconden op de derde plek, wel 1:12 minuten voor Tänak op plek vier. Ogier pakte op zaterdag de leiding, maar Neuville ging er aan het eind van de dag voorbij en sloot de voorlaatste dag af met 3,3 seconden voorsprong op de negenvoudig winnaar in Monte Carlo.

Op de slotdag wist Ogier niet echt meer een aanval te plaatsen op Neuville, die het jaar zo opende met een dominante zege: hij kreeg de volle mep aan punten door op zaterdag aan de leiding te staan, door zondag het snelst te zijn én de snelste tijd in de afsluitende power stage te noteren. Op 16,1 seconden ging plek twee naar Ogier, met Evans op 45,2 seconden op de derde plek.