Moskeeën pleiten voor verbod op koranverbranding om 'vrede te bewaren'
Moskeeën in Nederland, verenigd in de K7 groep, pleiten voor een verbod op koranverbranding. Dit voorstel is geïnitieerd als reactie op recente incidenten, zoals de uit de hand gelopen demonstratie van de radicaal-rechtse groepering Pegida in Arnhem. Hier probeerde voorman Edwin Wagensveld een koran te verbranden, wat leidde tot gewelddadige aanvallen door aanwezige moslims.
Het 'Stappenplan tegen Koranschennis', voorgesteld aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, beoogt 'religieuze vrede te beschermen' door dergelijke acties te verbieden.
Jurist Saïd Bouharrou, verbonden aan het Contactorgaan Moslims & Overheid, ondersteunt dit pleidooi, benadrukkend dat grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid gelijkwaardig moeten zijn. Hij betoogt dat koranverbranding onder haatzaaien en vandalisme valt, niet onder constructieve bijdrage aan publiek debat. Daarentegen ziet Rebin Maref, VVD-gemeenteraadslid in Arnhem, een verbod als ineffectief en een beperking van het demonstratierecht.
In Den Haag is het verbranden van voorwerpen bij demonstraties al verboden, en Denemarken heeft onlangs het verscheuren en verbranden van religieuze teksten strafbaar gesteld. De Nederlandse gemeenten en burgemeesters hebben het plan ontvangen, maar merken op dat dergelijke verboden niet binnen hun bevoegdheden vallen.