Noorse biatleten domineren in Duitsland, ook Vittozzi pakt overwinning

Voor de liefhebbers van het biatlon trekken we naar Duitsland, want in Ruhpolding stond weer een volle week World Cup-actie op het programma. Men begon de week met de estafettes, gevolgd door de sprints en op zondag stonden de achtervolgingen op het programma, met de uitslag van de sprint als startlijst.

Estafette vrouwen
Het werd een verrassend leuke estafette, waar vooral Frankrijk, Zweden en Duitsland lange tijd dicht bij elkaar zaten, vooral doordat die landen allemaal bijzonder goed op dreef waren op de schietbaan. Bij de laatste schietbeurt viel de beslissing: de Franse slotloopster Julia Simon schoot daar alles in korte tijd raak en ging er vandoor, waardoor zij met Lou Jeanmonnot, rookie Jeanne Richard en Sophie Chauveau de winst pakte. Achter Frankrijk ging plek twee naar Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson en Elvira Öberg namens Zweden, voor het thuisland met Janina Hettich-Walz, Sophia Schneider, Franziska Preuss en Hanna Kebinger, die degene was die bij de eerste twee af moest haken.

Estafette mannen
Met Justus Strelow en Johannes Kühn begon Duitsland erg sterk, maar de Noren Sturla Holm Lægreid en Johannes Dale-Skjevdal zaten er nagenoeg bovenop. De derde Noor, Tarjei Bø, nam vervolgens het heft in handen en sloeg een gat, waarna Vetle Sjåstad Christiansen dat keurig af kon maken. Bij de Duitsers ging het helemaal fout voor Benedikt Doll, die twee keer de strafronde in moest en terugzakte naar plek zes, maar slotloper Philipp Nawrath herstelde vrijwel alle schade en bracht de Duitsers alsnog naar plek twee. De derde plek ging naar Italië met Elia Zeni, Didier Bionaz, Lukas Hofer en Tommaso Giacomel, die als slotloper voorbij de Franse slotloper Quentin Fillon Maillet ging.

Sprint vrouwen
De Noorse Ingrid Landmark Tandrevold vertrok al als derde, maar met tien rake treffers en zeer rap langlaufen was al snel duidelijk dat het voor iedereen een schier onmogelijke opgave zou worden om haar tijd te verbeteren. Dat bleek, niemand kwam zelfs maar echt in de buurt: Tandrevold won met 18,2 seconden voorsprong op de Zweedse Mona Brorsson, die haar tweede podiumplaats ooit mocht vieren. Op acht tienden van een seconde achter Brorsson ging de derde plek naar de Italiaanse Lisa Vittozzi, ook foutloos, voor de eveneens foutloze Française Lou Jeanmonnot (+24,8) en de Zweedse Elvira Öberg (+33,9), die twee missers had geschoten en vooral heel snel was op de ski's.

Sprint mannen
De Noor Tarjei Bø schoot alles raak en noteerde een snelle tijd, maar niet veel later moest hij de hot seat al verlaten: de jonge Italiaan Tommaso Giacomel zette de wedstrijd van zijn leven neer en ging ondanks één misser enkele seconden onder Bø's tijd door. Giacomel's tijd zou uiteindelijk de tweede plek opleveren, want er was er één nog beter: de Noor Vetle Sjåstad Christiansen schoot alles raak en was dusdanig snel dat hij 16,9 seconden onder Giacomel's tijd door kon duiken. Bø behield op 20,1 seconden de derde plek, voor de foutloze Fransman Emilien Jacquelin (+20,9) en de Noor Johannes Dale-Skjevdal en diens twee missers (+23,0).

Achtervolging vrouwen
Sprintwinnares Ingrid Landmark Tandrevold begon prima met tien treffers in de liggende positie, maar bij de eerste staande schietbeurt noteerde ze een misser. Lisa Vittozzi kon zo aansluiten, net als landgenote Juni Arnekleiv, die met louter treffers vanaf plek vijftien op kwam zetten. De drie gingen na een foutloze laatste schietbeurt gezamenlijk de slotronde in, waarbij Arnekleiv af moest haken - zij werd wel keurig derde. Vittozzi was in de sprint vervolgens net even te snel voor Tandrevold en pakte de overwinning, voor het Noorse duo.

Achtervolging mannen
De winnaar van de sprint, Vetle Sjåstad Christiansen, kende aanvankelijk geen enkel probleem: zijn tien schoten in liggende positie gingen allemaal raak en ook na één misser bij de derde schietbeurt had hij een ruime voorsprong. Bij schietbeurt vier ging het echter fout: twee missers, waardoor ineens landgenoten Johannes Dale-Skjevdal, Johannes Thingnes Bø, de Duitser Justus Strelow en Emilien Jacquelin uit Frankrijk de aansluiting vonden. De vijf gingen groepsgewijs de slotronde in, iets wat we in de World Cup maar zelden zien, waarbij Strelow als eerste af moest haken. De Noren voerden het tempo op en daarmee moest ook Jacquelin er af, dus werd het een Noors feestje. Dale-Skjevdal was de rapste en pakte de winst, voor Christiansen en Bø.