2023 warmste jaar sinds metingen

Dat het qua weer een prima jaar was was duidelijk. Het jaar 2023 heeft namelijk een ongekend warmterecord gevestigd, volgens een rapport dat aanstaande dinsdag door de Europese klimaatdienst Copernicus wordt gepubliceerd. Het was gemiddeld 1,48 graden warmer dan in de pre-industriële periode. Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus, omschrijft 2023 als een "uitzonderlijk jaar" waarin "klimaatrecords als dominostenen omvielen"

Deze trend werd al eerder voorzien door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties en Copernicus zelf, die in oktober al aankondigde dat 2023 waarschijnlijk het warmste jaar ooit zou worden. Het rapport bevestigt de toenemende impact van klimaatverandering, iets wat als zorgwekkend wordt beschouwd. Elk dag van het afgelopen jaar was minstens 1 graad warmer dan voor de industrialisatie, en op twee dagen in november werd zelfs de 2 graden-grens overschreden, wat in strijd is met de doelstellingen van het Parijsakkoord.

Burgess benadrukt dat de temperatuur in 2023 "waarschijnlijk" hoger was dan in enige andere periode van de afgelopen 100.000 jaar. Dit heeft ernstige implicaties voor de omstandigheden waarin de beschaving zich heeft ontwikkeld en de gemaakte afspraken in Parijs. Het natuurverschijnsel El Niño heeft bijgedragen aan de verhoogde temperaturen, met name door de opwarming van het oceaanwater.