Demonstraties in Belgrado gaan door: “Vuvic, je bent een dief”

Duizenden Serviërs verzamelden zich zaterdag in de hoofdstad Belgrado in het zoveelste protest tegen de nietigverklaring van de resultaten van de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen van 17 december.

De regeringspartij van de Servische president Aleksander Vuvic - de Servische Progressieve Partij (SNS) - werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen met iets meer dan 46 procent van de voorlopige stemmen. Oppositiepartij 'Servië tegen Geweld' beweerde echter dat de verkiezingen gestolen waren en beschuldigde de SNS van stemfraude.

Ondanks een zwakke gezondheid als gevolg van een aanhoudende hongerstaking, betrad oppositieleider Marinika Tepic zaterdag het podium en zei opnieuw tegen demonstranten dat de "verkiezingen nietig moeten worden verklaard". De toespraak van de politica werd beantwoord met een daverend applaus en gezang tegen Vuvic toen ze van het podium werd geholpen.

"Vrijheid en democratie - dit is iets dat bij Belgrado hoort," zei demonstrant Katarina Popovic zaterdag. "Wij, de burgers, geven nu een teken dat we dit willen," voegde ze eraan toe, en ze eiste verandering in de regering van het land.

De voorlopige resultaten bepaalden dat Servië Tegen Geweld tweede werd in de verkiezing met iets meer dan 23,5 procent van de stemmen. De Servische Socialistische Partij eindigde als derde.