Turkije pakt 189 IS-verdachten op

De Turkse veiligheidsautoriteiten hebben bij landelijke invallen tientallen mensen gearresteerd die vermoedelijk banden hebben met de terroristische organisatie 'Islamitische Staat' (IS). Minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya schreef op het online platform X, voorheen bekend als Twitter, dat 189 verdachten in hechtenis zijn genomen.

Geheime diensten en politie-eenheden doorzochten gedurende de nacht adressen in 37 steden en provincies, waaronder Istanboel en Ankara. Yerlikaya deelde op X foto's van verdachten met handboeien om die in hun huizen werden gearresteerd. De nationaliteit van de verdachten en details over eventuele aanvalsplannen zijn niet bekend.

Honderden arrestaties in december
Het was een van de vele grote staatsacties tegen de IS-omgeving: vrijdag werden 29 mensen gearresteerd die ervan werden beschuldigd aanslagen te hebben gepland op kerken en synagogen in Istanbul. De Turkse autoriteiten zeiden dat ze aanvalsplannen hadden verijdeld. Een week geleden waren er bij dergelijke operaties ruim 300 arrestaties.