Darter Veenstra vernedert Huybrechts op WK, Van Peer ook naar derde ronde

In het Londense Alexandra Palace is zaterdag de eerste fase van het wereldkampioenschap darts afgesloten. Na negen dagen darts zijn alle eerste- en tweederondepartijen nu voorbij en kan de kerstpauze beginnen. Woensdag gaat het toernooi door met de derde ronde, die duurt tot en met vrijdagavond.

De dag begon, voor Nederland althans, best lekker: Richard Veenstra nam het op tegen Kim Huybrechts en dat werd niet bepaald spannend. Veenstra stond de Belg totáál van het podium te vegen, vooral door zelf heel goed te gooien. Huybrechts kon in set drie een leg winnen, maar liet de kans liggen en Veenstra maakte het gelijk genadeloos af: 3-0, 3-0, 3-0, een heuse whitewash.

De Engelsman Callan Rydz trad vervolgens aan tegen Ricardo Pietreczko uit Duitsland, die lekker begon en de eerste set soepel won. Rydz kwam iets beter in zijn spel, maar het bleef wisselvallig en 'Pikachu' bleef juist lekker gooien, wat hem met een snaarstrakke vijfde set uiteindelijk de winst opleverde: 3-0, 2-3, 3-0, 1-3, 3-0.

De Welshman Jonny Clayton kreeg Steve Lennon uit Ierland tegenover zich en dat werd dan weer een vrij matige partij, waarin Lennon de eerste set won, maar het vervolgens uit handen gaf: 2-3, 3-1, 3-2, 3-0 en Clayton mag zich gewoon opmaken voor een partij in de derde ronde.

De middag werd afgesloten door de Noord-Ier Daryl Gurney en de Engelse legende Steve Beaton, die voor de wedstrijd plotseling aankondigde dat het zijn laatste WK zou zijn. De Lakeside-kampioen van 1996 werd in de eerste twee sets weggespeeld door een geweldige Gurney, maar een prachtige derde set bracht Beaton alsnog de winst. Het publiek zong 'The Bronzed Adonis' luid toe en daar genoot hij zichtbaar van, maar het mocht niet baten: met een paar heerlijke finishes maakte een indrukwekkend sterke Gurney het met 3-0, 3-1, 2-3, 3-2 af.

In de avond begon Ryan Searle met een partij tegen de Japanner Tomoya Goto, een van de verrassingen van de eerste ronde. Die verrassing kon hij niet herhalen, heowel hij het Searle met name in sets twee en drie flink lastig wist te maken: 3-0, 3-2, 2-3, 3-0 in het voordeel van de Engelsman.

Met Berry van Peer kwam er vervolgens weer een Nederlander in actie en hij speelde tegen de Noord-Ier Josh Rock. Dat Rock de favoriet was kon Van Peer duidelijk weinig schelen, hij trok de eerste twee sets naar zich toe en na een verloren derde set maakte de verrassing het keurig af: 3-1, 3-2, 2-3, 3-1.

Achteraf bleek dat ook zo'n beetje de laatste spanning van de dag te zijn. Stephen Bunting speelde werkelijk fenomenaal goed en gooide tegen Ryan Joyce met ruim 107 punten per beurt het hoogste gemiddelde tot nu toe dit WK: 3-0, 3-2, 3-1. Rickt Evans maakte in de laatste tweederondepartij van het WK eveneens grote indruk, hij veegde de als zesde geplaatste Nathan Aspinall met 3-1, 3-0, 3-1 van het podium alsof het niks was.