Trump mag niet deelnemen aan presidentiŽle voorverkiezingen in Colorado

De voormalige Amerikaanse president Trump mag niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen in de staat Colorado, volgens een uitspraak van de rechtbank. De Republikeinse politicus is gediskwalificeerd om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, aldus de rechtbank.

Dit betekent ook dat hij niet kan deelnemen aan de voorverkiezingen als kandidaat. De beslissing is nog niet definitief. De advocaten van Trump hebben aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten als dat nodig is.

De beslissing in Colorado was het eerste succes voor de tegenstanders van Trump. Ze beriepen zich op een deel van het 14e Amendement van de Amerikaanse Grondwet. Volgens dit amendement mag niemand zich kandidaat stellen voor een functie op federaal niveau als hij of zij betrokken is geweest bij een opstand of rebellie tegen de VS. Dit geldt ook als ze slechts opstandelingen hebben gesteund of aangemoedigd.

Nooit eerder werd een presidentskandidaat uitgesloten van een verkiezing op basis van het 14e Amendement.