Ierland experimenteert: pas mobiele telefoon op middelbare schoolleeftijd

Op welke leeftijd is je kind klaar voor een mobiele telefoon? Deze vraag leidt vaak tot conflicten tussen kinderen en ouders in Nederlandse huiskamers. Kinderen willen vaak zo snel mogelijk een telefoon, terwijl ouders zich zorgen maken over de risico's. In Ierland proberen ze nu een oplossing te vinden voor dit lastige debat. Zo meldt de NOS.

In Greystones, net onder Dublin aan de oostkust van Ierland, hebben acht basisscholen, sportverenigingen en ouders de handen ineengeslagen. Ze zijn overeengekomen dat basisschoolkinderen geen mobiele telefoon mogen hebben, zelfs niet thuis of in hun vrije tijd. De kinderen moeten wachten tot ze naar de middelbare school gaan.

Het experiment, dat wereldwijd aandacht heeft gekregen, is gestart vanwege zorgen over de mentale gezondheid van kinderen. Mobiele telefoons stellen kinderen in staat om beelden en informatie te zien die niet geschikt zijn voor hun leeftijd, belemmeren hen om te bewegen en buiten te spelen, en online pesten is een groeiend probleem. Daarnaast wordt een mobiele telefoon vaak gezien als een statussymbool. Kinderen uit minder welgestelde gezinnen die zich geen telefoon kunnen veroorloven, voelen zich vaak buitengesloten. Door iedereen gelijk te behandelen, wordt deze druk weggenomen. Dit is het idee achter het initiatief.

Het project maakt deel uit van een breder programma genaamd 'It Takes A Village', gericht op de mentale gezondheid van kinderen. Rachel Harper, directeur van de St Patrick's National School in Greystones, is een drijvende kracht achter dit project. "Toen ik twaalf jaar oud was, speelde ik voornamelijk buiten en klom ik in bomen", vertelt ze. "Nu hebben kinderen via hun telefoon toegang tot sociale media. Ze worden blootgesteld aan wat er in de wereld gebeurt en ervaren meer druk op jonge leeftijd. We hebben het gevoel dat kinderen te snel volwassen worden. Het lijkt erop dat de tienerjaren nu eerder beginnen."