Leerdam, Nuis, Schouten en Bosker schaatsen naar World Cup-zeges

In het Noorse Stavanger is vrijdagavond alweer het derde World Cup-weekeinde van het schaatsseizoen van start gegaan. Er stonden twee reguliere afstanden op het programma, gevolgd door dit keer behoorlijk spectaculaire massastarts.

1000m vrouwen
In rit acht ging het voor het eerst echt hard: de Japanse Miho Takagi klopte de Amerikaanse Kimi Goetz in een mooie strijd met 1:15,52 tegen 1:15,88 minuten. Een rit later nestelde Antoinette Rijpma-De Jong zich daar met 1:15,74 mooi tussen, maar de winnende tijd volgde in de laatste rit: Jutta Leerdam liet zien weer in topvorm te komen en pakte met 1:15,26 een overtuigende zege. Takagi en Rijpma-De Jong completeerden het podium, Femke Kok won eerder in 1:16,83 de B-divisie. Daarin werden Marrit Fledderus (1:17,47) en Helga Drost (1:18,07) vierde en vijfde.

1000m mannen
Al in rit vier maakte Damian Zurek indruk: de Pool noteerde met 1:09,16 een op het oog erg snelle tijd. Niet heel veel later dook de Japanner Kazuya Yamada er met 1:09,10 onderdoor, maar in rit acht ging het nog beduidend harder: sprintkanon Tatsuya Shinhama en 'miler' Kjeld Nuis stuwden elkaar naar toptijden van 1:08,76 (Nuis) en 1:08,88 (Shinhama), wat uiteindelijk de twee snelste tijden bleken te zijn. Winst voor Nuis dus, vóór Shinhama en Yamada. De pas 19-jarige Jenning de Boo werd in 1:09,24 zeer fraai vijfde, Tim Prins noteerde met 1:09,49 de negende tijd en Tijmen Snel werd dertiende (1:09,82) - Janno Botman werd eerder in 1:09,91 derde in de B-groep.

Massastart vrouwen
Het werd een chaotische wedstrijd, waarin onder meer Irene Schouten er vandoor ging. Op het moment dat de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello een aanval plaatste knalde Schouten er overheen en met overmacht sprintte ze naar de overwinning, voor de Canadese Valerie Maltais en Kilburg-Manganello - Marijke Groenewoud zat in het grote peloton dat door Schouten op een ronde werd gezet en zo geen punten kreeg, net als onder meer haar Canadese concurrente Ivanie Blondin.

Massastart mannen
Bij de mannen was het iets overzichtelijker, maar ook hier werd flink aangevallen. De Fransman Timothy Loubineaud was sterk, maar op het moment dat de grote sprinters in de buurt kwamen sprong Marcel Bosker weg en hij bleef het peloton voor. De Zwitser Livio Wenger werd tweede, nét voor de Belg Bart Swings. Bart Hoolwerf ging in de slotronde onderuit en bolde als twintigste en laatste over de meet.