Meta wil in december X-alternatief ‘Threads’ lanceren in de EU

Volgens een mediabericht wil de Facebook-groep Meta in december haar korteberichtendienst ‘Threads’ in de EU lanceren.

Er zal een mogelijkheid zijn om Threads alleen te gebruiken om berichten te lezen zonder dat je de mogelijkheid hebt om je eigen berichten kunt schrijven, schreef de Wall Street Journal, onder verwijzing naar bronnen. Threads wordt beschouwd als een alternatief voor X (voorheen Twitter).

Toen Threads in juli van start ging, stelde Meta de lancering in de EU uit vanwege  juridische onduidelijkheden met betrekking tot de invoer van de  “digital service act”. Volgens waarnemers gaat het vermoedelijk om het automatisch koppelen van gebruikersgegevens van Instagram en Threads, wat problemen op zou kunnen leveren in de EU.

Volgens marktonderzoekers is het aantal gebruikers van Twitter gedaald sinds Elon Musk deze heeft gekocht en omgedoopt tot X. Verschillende concurrenten zien de mogelijkheid om met alternatieven voort te bouwen op het vroegere belang van Twitter. Threads wordt als een bijzonder sterke kandidaat beschouwd. Na de lancering in juli doorbrak de dienst binnen een paar dagen de grens van 100 miljoen registraties, maar daarna daalde de gebruikersactiviteit. Instagram-baas Adam Mosseri maakte in oktober al bekend dat Threads over een paar maanden eindelijk beschikbaar zou kunnen zijn in de EU.