Rellen na aanval met mes op kleuters in Dublin, motief nog onbekend

In de Ierse hoofdstad Dublin heeft een man een groep kinderen aangevallen met een mes. Drie kinderen en een vrouw raakten gewond. Uren na de aanval braken er rellen uit in de stad.

Update 15.20 uur: De verdachte, die achter in de 40 is en een genaturaliseerde Ierse burger is, heeft op verschillende adressen in Dublin gewoond.  De politie denkt dat hij een alleenstaande man is zonder kinderen in Ierland, waar hij al ongeveer twintig jaar woont. De laptop en telefoon van de man zijn ook in beslag genomen om doorzocht te worden terwijl de politie een motief voor de aanval probeert te vinden. 

Het motief voor de aanslag, donderdag rond 13.30 uur op Parnell Square East, is nog niet vastgesteld, maar de politie sluit niet uit dat er sprake is van een psychische stoornis of een verband met terreur.

Er is bevestigd dat de steekpartij is gestopt door de Braziliaanse Deliveroo-chauffeur Caio Benicio. Ooggetuigen ter plaatse vertelden dat het veel erger had kunnen aflopen als Benicio er niet was geweest.

Toen hij zag wat er aan de hand was, gebruikte Caio zijn motorhelm om de aanvaller weg te slaan van de gewonde kinderen.

In een audiobericht dat is gedeeld met een WhatsApp-groep beschrijft Benicio hoe hij getuige was van de aanval terwijl hij op zijn motor zat.

"Ik zag de man aan de leraar trekken en het kind oppakken. Ik stopte om te zien wat er gebeurde. "Toen trok de leraar het kind weg, de man pakte een ander kind beet en trok een mes. Een vijfjarig kind!" zei hij in de audioboodschap, die viraal is gegaan onder de Braziliaanse gemeenschap in Ierland.

"Man, ik gooide de motor op de grond en ging achter de man aan. De man die het meisje neerstak... Ik dacht er niet eens over na. Ik deed mijn helm af en sloeg hem ermee... waardoor de man neerviel.

"Ik denk dat het me gelukt is om de man neer te slaan met de helm, ik raakte hem op zijn hoofd."

Eerdere berichtgeving:

De rellen braken uit na de aanval bij de Gaelscoil Choláiste Mhuire-kinderschool door een man gewapend met een mes. Bij deze aanval raakten een meisje (5) en een vrouw van in de 30 ernstig gewond. Een meisje van zes en een jongen van vijf liepen minder ernstige verwondingen op. De vrouw zou een medewerkster was van de school of naschoolse opvang waar de kinderen naar toe gingen.

De verdachte (vermoedelijk in de 40) raakte zelf ook gewond, voorbijgangers konden hem overmeesteren en vasthouden tot de politie arriveerde, meldde RTÉ. 

Auto's in brand gestoken, politieagenten aangevallen
Donderdagavond braken er ernstige rellen uit in Dublin, waarbij twee bussen en een politieauto in brand werden gestoken. Volgens een verslaggever van de Britse nieuwszender Sky News waren honderden mensen, waarvan sommigen maskers droegen, betrokken bij de rellen.

Op sociale media was te zien hoe relschoppers straatgevechten uitvochten met de politie en hulpdiensten werden gehinderd.. Volgens berichten werden agenten bekogeld met flessen en vuurwerk, werden winkels geplunderd en winkelruiten ingegooid. Er zou ook een tram zijn beschadigd. Naar verluidt werden er tijdens de rellen ook xenofobe leuzen geroepen. Uit voorzorg werden rond het parlementsgebouw politiecordons opgesteld.

De Ierse minister van Justitie Helen McEntee sprak van "misdadigers, criminelen die deze afschuwelijke aanval gebruiken om verdeeldheid te zaaien en chaos te veroorzaken". Dit zal niet worden getolereerd.

Desinformatie en geruchten over de dader
De Ierse politiechef Drew Harris gaf extreem-rechtse hooligans de schuld van de rellen. "We roepen versterkingen op om dit aan te pakken," zei hij 's avonds. Geruchten dat het leger was komen helpen werden door de strijdkrachten ontkend.

De escalatie van de situatie werd blijkbaar aangewakkerd door berichten op sociale media. Volgens Harris werd er op internet "enorm veel" gespeculeerd over de nationaliteit van de aanvaller. Hij riep mensen op om "desinformatie en geruchten die circuleren op sociale media" te negeren. De feiten moeten nog duidelijk worden.

Motief voor aanval nog onduidelijk
Het motief voor de mesaanval is nog onduidelijk, benadrukte politiechef Harris tegenover journalisten. Niets kon worden uitgesloten. Eerder hadden verklaringen van een politiewoordvoerder de indruk gewekt dat een terroristische achtergrond onwaarschijnlijk was.

Leo Varadkar, de Ierse regeringsleider, toonde zich "geschokt" door het misdrijf. Zijn "gedachten en gebeden" gaan uit naar de gewonden en hun families. Tegelijkertijd bedankte de heer Varadkar de politie en de hulpdiensten.

In het centrum van Dublin is vanmorgen gestart met het opruimen van de puinhopen na de gewelddadige rellen tussen grote groepen mensen en de politie.

Harris zei dat er 34 mensen zijn gearresteerd en dat er "nog veel meer arrestaties zullen volgen".  Hij vervolgde dat er 13 winkels werden geplunderd, drie bussen en een Luas-tram in brand werden gestoken en 11 voertuigen van de politie zijn gemolesteerd.