Wapenstilstand van kracht, IsraŽl waarschuwt: 'ga niet terug naar Noord Gaza'

Een vierdaags staakt-het-vuren in Gaza trad vandaag om 7 uur (5 uur GMT) in werking en maakte de weg vrij voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars vanmiddag in ruil voor Palestijnse gevangenen.

Een groep van 13 gijzelaars, naar verwachting kinderen en hun moeders, zal vrijdag rond 16.00 uur plaatselijke tijd worden vrijgelaten.

Majed Al-Ansari, een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, zei op donderdag dat hij verwachtte dat er geen verdere vertragingen zouden optreden bij de vrijlating van de gevangenen.

Ondanks de start van het staakt-het-vuren heeft het Israëlische leger de inwoners van de Gazastrook gewaarschuwd om niet terug te keren naar het noorden van het gebied. "De oorlog is nog niet voorbij" stond er in het Arabisch op folders die vrijdag boven het zuiden van de Gazastrook werden gedropt. "Terugkeren naar het noorden is verboden en zeer gevaarlijk," stond er. De waarschuwing was gericht aan honderdduizenden Palestijnen die hun toevlucht hebben gezocht in het zuiden.

Desondanks begaven sommigenzich te voet naar het noorden langs de belangrijkste snelweg in de Gazastrook. De Israëlische militaire woordvoerder Avichai Adrai kondigde in het Arabisch op het X-platform aan dat verkeer op de weg alleen zou worden toegestaan in de noord-zuidrichting.