IsraŽl: gijzelaarsdeal met Hamas is rond, vrijlating tijdens vierdaagse wapenstilstand

Bemiddelaar Qatar heeft een overeenkomst tussen Israël en Hamas bevestigd om 50 gijzelaars vrij te laten in ruil voor een vierdaags staakt-het-vuren. "Het begin van de pauze zal binnen de komende 24 uur worden aangekondigd en zal naar verwachting vier dagen duren, onder voorbehoud van verlenging", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar.

"De overeenkomst voorziet in de vrijlating van 50 vrouwen en kinderen die momenteel in de Gazastrook worden vastgehouden, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden, waarbij het aantal vrijgelatenen moet worden bepaald in latere stadia van de uitvoering van de overeenkomst. worden vergroot", vervolgde het. Volgens de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Al-Khulaifi, zal het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) bovendien toezicht houden op de vrijlating van de gijzelaars. Het staakt-het-vuren zou ook humanitaire hulp voor de Gazastrook mogelijk maken.

"De Israëlische regering heeft de hoofdlijnen goedgekeurd van de eerste fase van een overeenkomst die voorziet in de vrijlating van ten minste 50 ontvoerden - vrouwen en kinderen - op vier dagen waarop de gevechten zullen staken," zei de verklaring van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu. De deal werd tot stand gebracht door Qatar, Egypte en de VS. 

Na de overeenkomst heeft Israël volgens berichten in de media details bekendgemaakt over de gevangenen. 287 van de 300 gevangen Palestijnen die in aanmerking kunnen komen voor vrijlating zijn jongens tot 18 jaar, meldde de Times of Israel. De meesten van hen zouden vastzitten wegens rellen en het gooien van stenen op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem.

Volgens het rapport zijn 13 andere gevangenen volwassen vrouwen, van wie de meesten zijn veroordeeld voor steekpartijen. Israëlische media hadden eerder al gemeld dat er geen voor moord veroordeelden zouden worden vrijgelaten.

Voordat het overeengekomen staakt-het-vuren van kracht werd, heeft het Israëlische leger vanmorgen opnieuw doelen van Hamas in de Gazastrook aangevallen. Volgens het leger vernietigden troepen  een tunnelschacht waaruit een terrorist van Hamas tevoorschijn was gekomen en op de soldaten had geschoten. Het leger stuitte ook op terroristen en wapens in een gebouw dat door Hamas werd gebruikt. De terroristen werden gedood en het gebouw is vernietigd, voegde het leger eraan toe.